17.2.20

Ξεκινάει η συζήτηση για τα ΜΟΕ εν μέσω Oruc Reis & νομιμοποίησης από τον ΟΗΕ της τουρκολιβυκής συμφωνίας

Ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι συζητήσεις μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει αγοράσει και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο και προβαίνει καθημερινά σε δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Δηλαδή τι εμπιστοσύνη μπορεί να οικοδομηθεί με τέτοια συμπεριφορά;
Την ίδια στιγμή σε μια εξέλιξη που αν πραγματοποιηθεί θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για το σύνολο των ελληνικών εθνικών θεμάτων, πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, την έδρα του ΟΗΕ, αναφέρουν ότι ο Οργανισμός αποδέχθηκε ως νόμιμη την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και είναι πλέον ζήτημα ημερών η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο!
Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει η Αθήνα. Το τι θα πράξει κανείς δεν ξέρει και το μόνο που θέλουμε να πιστεύουμε είναι να μην υπάρχουν πάλι τίποτα άνεμοι που σπρώχνουν τα καράβια για να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Άγκυρα.
Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα εν μέσω εκβιασμών για το Κυπριακό, μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο και την άρνηση Δένδια να συναντηθεί με τον Μ.Τσαβούσογλου με όλα αυτά που συμβαίνουν.
Μην ξεχνάμε το πρόσφατο περιστατικό με το Oruc Reis και την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μέσα στο 2020, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες, έχουν καταγραφεί 92 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά. 
Όταν σε ολόκληρο το 2019 που ήταν η χειρότερη χρονιά έγιναν 124 υπερπτήσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο ήταν οι μισές από όσες έχουν γίνει φέτος σε δύο μήνες. 
Συγκεκριμένα, το 2018 καταγράφηκαν 47, 39 το 2017, 57 το 2016 και 36 το 2015. Ενώ μόνο την περασμένη Πέμπτη έγιναν 14 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε έξι ελληνικά νησιά και καταγράφηκαν 53 παραβιάσεις.
Για να μην μακρυγορούμε μέσα σε περίπου ενάμισυ μήνα η Άγκυρα έχει κάνει σχεδόν όσες υπερπτήσεις έκανε το 2019 που σημαίνει πως αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει πραγματοποιήσει εξαπλάσιες!
Η Τουρκία συνδέει έντεχνα τα ελληνοτουρκικά με την επιβολή μορατόριουμ γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η στρατηγική που ακολουθείται είναι η αποφυγή κλιμάκωσης δηλαδή του κατευνασμού μπας και την «γλιτώσει» η Αθήνα μια «θερμή» κρίση.
Δεν θα γίνουν κινήσεις μείζονος σημασίας, όπως π.χ. η σύγκληση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), όπως ίσως επιθυμούσε η τουρκική πλευρά. 
Πάντως όλα αυτά θα είναι χωρίς νόημα εάν τελικώς ο ΟΗΕ προχωρήσει σε ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Εκεί όλα τελειώνουν και τα ΜΟΕ από ανέκδοτο που είναι ήδη θα καταλήξουν σε κωμωδία...
pronews