6.2.20

DW: «Η Γερμανία τρέμει την Τουρκία» - Στην ΕΕ τραγουδάνε «happy birthday» στον Τσαβούσογλου σαν την... Marilyn Monroe


Tα ίδια τα γερμανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν το μάταιο των προσδοκιών της Αθήνας να βρει υποστήριξη έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας από χώρες της ΕΕ και φυσικά την ίδια την Γερμανία και την ίδια στιγμή οι πρεσβευτές της ΕΕ χτυπούν «παλαμάκια» στον Μ.Τσαβούσογλου γιατί έχει γενέθλια και του τραγουδούν σαν... την Marilyn Monroe!

Πάντως αν δει κάποιος την αείμνηστη Marilyn όταν τραγουδούσε στον δολοφονημένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τ.Κένεντι δεν θα βρει σημαντικές διαφορές.


Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αναφερόμενη στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης και στη υποτιθέμενη γερμανική πρωτοβουλία για ειρήνευση με τη υπό επανάληψη Διάσκεψη για το Λιβυκό, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις όλες φυσικά χωρίς την Ελλάδα λέει χαρακτηριστικά ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί και να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση “ούτε οι Γερμανοί, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη τολμούν να υλοποιήσουν την απειλή που εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο: να ονοματίσουν και επισήμως αυτούς που παραβιάζουν το εμπάργκο. Η διακριτικότητα των διπλωματών εξακολουθεί να χαλιναγωγεί τον θυμό για τις παραβιάσεις. Στόχος είναι να μην προκληθεί δυσαρέσκεια στις εν λόγω χώρες.
Μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να παρεκκλίνει και, με τρόπο ελάχιστα διπλωματικό, αντιπαρατέθηκε δημοσίως με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις προμήθειες όπλων. Γιατί η Τουρκία ανήκει στους πιο σημαντικούς παραβάτες του εμπάργκο τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα” αναφέρει η DW.
Όπως ήδη είναι γνωστό η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει τις μεσολαβητικές της προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, παρά την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη χώρα, ετοιμάζοντας νέα διάσκεψη αφήνοντας και αυτή την  φορά εκτός την Ελλάδα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας καλεί στο Μόναχο όσους συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πριν από δυόμισι εβδομάδες, χωρίς καμία αναφορά για Ελλάδα και αυτό παρά τα συνεχή διαβήματα απο την Αθήνα στο Βερολίνο.
«Προσκάλεσα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, τα κράτη που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο στην πρώτη συνάντηση έπειτα από τη διάσκεψη», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
«Η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιμαχομένων μερών στη Γενεύη είναι ένα καλό σημάδι και θα υλοποιήσει μια σημαντική συμφωνία της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη. 
Είναι επειγόντως αναγκαίο τα δύο μέρη να συζητήσουν τώρα για την επίτευξη μιας πραγματικής κατάπαυσης του πυρός και να διαπραγματευτούν το πλαίσιο γι' αυτήν. Η διεθνής κοινότητα, αλλά κυρίως ο λαός της Λιβύης, αναμένει τώρα γρήγορα και συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Ωστόσο, εκτιμά ότι «οι πιθανότητες να επιλυθεί σύντομα η διαμάχη είναι μικρές και ο δρόμος προς την ειρήνη στη Λιβύη παραμένει μακρύς, οι συνομιλίες όμως που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη σηματοδοτούν ένα σημαντικό στάδιο. Οι συνομιλίες της Γενεύης μας ενθαρρύνουν να συνεργαστούμε με επιμονή με τα Ηνωμένα Έθνη για την εφαρμογή των αποφάσεων του Βερολίνου. Αυτό τον στόχο οφείλει να εξυπηρετήσει η προσεχής συνάντηση του Μονάχου», πρόσθεσε ο Χάικο Μάας.
Τις εικόνες από τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, τις έδειξε το πρακτορείο Anadolu.
Οι πρέσβεις σηκώθηκαν από την καρέκλα τους και σαν παιδική (φάλτσα) χορωδία, κτυπώντας ταυτόχρονα ρυθμικά τα χέρια τους, τραγούδησαν το «happy birthday» στον ΥΠΕΞ της κατοχικής Τουρκίας, με την ευκαιρία της ημέρας των γενεθλίων. Του πρόσφεραν και δώρο, για το οποίο, υπό την μορφή αστείου, ρώτησε εάν «είναι ακριβό».
Σημειώνεται πως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Άγκυρα δεν υπάρχει, επειδή η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει! Mετά τις ευχές ο Μ.Τσαβούσογλου τους τα έψαλε!
Οι απειλές Τσαβούσογλου
«Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε τι θα γίνει, θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για την μείωση της έντασης».
«Η αλληλεγγύη των μελών δεν μπορεί να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Σε τελική ανάλυση μόλις πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα της διαμάχης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Γι αυτό η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για παρόμοια απόφαση στην ανατολική Μεσόγειο».
«Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Εδώ, εάν η ΕΕ, συμπεριφερθεί με αμεροληψία, μπορούμε να εργαστούμε μαζί για ένα μηχανισμό που να θέτει υπό εγγύηση τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε».
https://www.pronews.gr/