7.2.20

Βρήκαν στα Πατήσια το drone της οργάνωσης του «Τοξοβόλου»

.

Το διαμέρισμα είχε νοικιάσει η μια από τις δύο συνεργούς του από τον περασμένο Σεπτέμβριο - Οι αστυνομικοί μπήκαν την ώρα που καθαριζόταν μετά από πληρωμή άνδρα αγνώστων στοιχείων - Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος της Κυριακής

Γιάφκα του «τοξοβόλου του Συντάγματος», Γιάννη Μιχαηλίδη, και των δύο γυναικών συνεργών του με τις οποίες συνελήφθη την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου εντόπισε η αντιτρομοκρατική

Η επιχείρηση σε διαμέρισμα της Αθήνας, στην περιοχή των Πατησίων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με το πιο εντυπωσιακό εύρημα να είναι το drone της οργάνωσης, όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν εντοπίσει πριν από μια εβδομάδα το διαμέρισμα το οποίο είχε ενοικιαστεί από την Δήμητρα Βαλαβάνη με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς της από τον Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς ωστόσο να έχει δηλωθεί η ενοικίαση. 

Από εκείνη την στιγμή οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν το διαμέρισμα και όταν είδαν έναν άνδρα να μπαίνει μέσα σε αυτό, προχώρησαν σε έφοδο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «το διαμέρισμα εντοπίσθηκε τη στιγμή που ιδιώτης - καθαριστής είχε εισέλθει σε αυτό για να απομακρύνει όλα τα αντικείμενα και να καθαρίσει το χώρο, κατ’ εντολή αγνώστου μέχρι στιγμής άνδρα, ο οποίος είχε προκαταβάλει ανάλογο χρηματικό ποσό» στοιχείο που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την ύπαρξη ασύλληπτων συνεργών της ομάδας του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον καθαριστή προσέγγισε ένας άνδρας που φορούσε κουκούλα  και αυτό ήταν το στοιχείο που πυροδότησε τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής.

Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ από το ΘΕΜΑ της Κυριακής

Το ΘΕΜΑ της Κυριακής σε ρεπορτάζ με τίτλο «Τοξόβολος με Drone» έγραφε χαρακτηριστικά.

«Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η νέα οργάνωση έχει στη διάθεσή της drone. Ενα χρήσιμο εργαλείο που, αν και δεν βρέθηκε, το υλικό από τα τηλέφωνα και οι πληροφορίες δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε στο Κιάτο όπου έκανε πτήσεις για να χαρτογραφήσει την περιοχή. Ετσι, με τη χρήση drone η ομάδα του «τοξοβόλου» θα απέφευγε να κάνει φυσικές παρακολουθήσεις που ήταν παρακινδυνευμένες και θα είχε στο πιάτο όλο το πεδίο που θα μπορούσε να κινηθεί πριν από κάθε ληστρική επιδρομή: από τις κινήσεις των περιπολικών, τους δρόμους, τα φανάρια, μέχρι και τα σημεία όπου υπάρχουν κάμερες για να μπορεί να ξεγλιστρά με δρομολόγιο διαφυγής μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στη διεθνή τρομοκρατία η χρήση drones όλων των μορφών αποτελεί τον νέο πονοκέφαλο των διωκτικών αρχών. Μάλιστα και στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια προκειμένου να αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ. αντι-drones συστήματα, καθώς θεωρείται πλέον επιβεβλημένο στη σύγχρονη αμυντική θωράκιση, αφού το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος από αέρος παραμένει ανοιχτό. Οταν, λοιπόν, η Αντιτρομοκρατική διαπίστωσε ότι μία υπό δημιουργία οργάνωση είχε στο οπλοστάσιό της και drone, ο βαθμός επικινδυνότητας αυτομάτως ανέβηκε και όλα τα σενάρια έπεσαν στο τραπέζι. Από τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία, δημοσιοποιώντας τις φωτογραφίες και τα πλαστά δελτία ταυτότητας που κουβαλούσαν πάνω τους και χρησιμοποιούσαν πιθανότατα για να νοικιάσουν σπίτια και ξενοδοχεία, εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί γρήγορα στη γιάφκα της ομάδας που κρύβει οπλισμό και ίσως εκρηκτικά. Ολα δείχνουν ότι αυτή βρίσκεται στο τρίγωνο Βύρωνας - Παγκράτι - Καισαριανή και στην ουσία αποτελεί τον επόμενο στόχο της Αντιτρομοκρατικής. Σε δεύτερο χρόνο θα αναζητηθούν τα τέσσερα πρόσωπα που είτε δεν έχουν εντοπιστεί, είτε δεν έχουν δεθεί ακόμη με στοιχεία και, όπως εκτιμάται, μέσα στο επόμενο διάστημα θα λουφάξουν μέχρι να βρουν την ευκαιρία να αναδιπλωθούν.

Η χρήση drone από την παρέα του 32χρονου Γιάννη Μιχαηλίδη περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα, προβληματίζοντας έντονα την Αντιτρομοκρατική, η οποία έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με ομάδα που κινείται στο αντάρτικο πόλης και μάλιστα με εναέρια μέσα στη διάθεσή της. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η παγκόσμια τρομοκρατία αρχίζει να επιστρατεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τα χτυπήματά της».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:

Σε συνέχεια προηγούμενων Aνακοινώσεων σχετικά με τη σύλληψη, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) των:

α) ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Ιωάννη του Χαραλάμπους και της Γεωργίας, γεν. 31-05-1988 στο Μαρούσι Αττικής,

β) ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Κωνσταντίνας του Ανδρέα και της Μαρίας γεν. την 21-11-1992 στην Αθήνα Αττικής και

γ) ΒΑΛΑΒΑΝΗ Δήμητρας - Ευδοξίας του Βασιλείου και της Χρυσούλας, γεν. 21-09-1994 στην Αλαχούα Φλώριδα Η.Π.Α.,

ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες χθες (06-02-2020) διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα σε διαμέρισμα στην Αθήνα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, ενοικίαζε η τρίτη συλληφθείσα, χρησιμοποιώντας τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς της, από το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2019, χωρίς ωστόσο να έχει δηλωθεί η ενοικίαση.

Το διαμέρισμα εντοπίσθηκε τη στιγμή που ιδιώτης - καθαριστής είχε εισέλθει σε αυτό για να απομακρύνει όλα τα αντικείμενα και να καθαρίσει το χώρο, κατ’ εντολή αγνώστου μέχρι στιγμής άνδρα, ο οποίος είχε προκαταβάλει ανάλογο χρηματικό ποσό.

Κατά την έρευνα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

(2) κάρτες μνήμης, με δύο (2) αντάπτορες,
κάρτα SIM και στέλεχος κάρτας SIM ,
πολυμηχάνημα – εκτυπωτής,
Tablet και (3) USB stick,
συσκευή κινητής τηλεφωνίας και κάρτα SIM ,
Drone με ανταλλακτικά, αξεσουάρ και παρελκόμενα
πλήθος από σακούλες, καλώδια, ζελατίνες πλαστικοποίησης και κλειδιά,
φωτογραφίες ταυτότητας του ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Ιωάννη, όμοιες με αυτή που υπήρχε σε πλαστό Δελτίο Ταυτότητας που κατείχε,
πλήθος από ρούχα (ανδρικά και γυναικεία) και υποδήματα.

protothema.gr