20.2.20

ΚΥΠΡΟΣ: Με τους Λοκατζήδες στα χιόνια - Εντυπωσιακές εικόνες από το Τρόοδος


Τους εκπαιδευόμενους στα χιονισμένα βουνά του Τροόδους Καταδρομείς πήγε σήμερα Τετάρτη 19.2.2020 να παρακολουθήσει, στις δραστηριότητές τους, ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.
 Ήταν ήδη εκεί ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου, ο Διοικητής Καταδρομών Κύπρου, συνταγματάρχης Σολωμός Σολωμού, ο Διοικητής της 33ΜΚ ταγματάρχης Σταύρος Αργυρίδης και άλλα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Παρακολούθησαν καταδρομικές επιχειρήσεις και βολές περιπόλων χιονοδρόμων Λοκατζήδων, μέσα στην ομίχλη του χιονισμένου δάσους, καθώς και τους τρόπους διαβίωσης των Καταδρομέων στα αυτοσχέδια ιγκλού που οι ίδιοι κατασκεύασαν με το χιόνι.
Παρακολούθησαν επίσης την εκπαίδευση των νέων στην χρήση και την τεχνική των σκι, ώστε να καταστούν ικανοί χιονοδρόμοι των ΛΟΚ.
Ο Υπ.Αμ. έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει και να πληροφορηθεί τα καθέκαστα για τον ειδικό εξοπλισμό και τα μέσα που διαθέτουν, μαζί με τα καινούργια τους όπλα, για τον χειμερινό ορεινό αγώνα, οι πρασινοσκούφηδες της Εθνικής Φρουράς.
Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας για την εκπαίδευση των Καταδρομών  γράφει «εντυπωσιακή εκπαίδευση της Διοίκησης Καταδρομών πραγματοποιείται σε χιονισμένες περιοχές του Τροόδους. Στελέχη, ΣΥΟΠ και κληρωτοί στρατιώτες συμμετέχουν στη διαβίωση η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Οι Καταδρομείς διαβιούν, εκπαιδεύονται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε εχθρική απειλή.
Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της διαβίωσης, οι Καταδρομείς έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε ρεαλιστικές συνθήκες στην κατασκευή καταλυμάτων επιβίωσης σε χιονισμένο έδαφος όπως ιγκλού, χιονότρυπες και ινδιάνες, στην κατασκευή παγίδων, στην μετακίνηση με την χρήση χιονοπέδιλων και χιονοβατίδων. Η εκπαίδευση στο χιονισμένο Τρόοδος από τους Καταδρομείς διεξάγεται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε την συγκεκριμένη περιοχή, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά μέρος της διαβίωσης. Ο κ. Αγγελίδης έτυχε ενημέρωσης για το πρόγραμμα της διαβίωσης, τους σκοπούς που εξυπηρετεί και τις εμπειρίες που αποκομίζουν οι εμπλεκόμενοι.  Επίσης, συνομίλησε με οπλίτες κ στελέχη καταδρομείς και συμμετείχε σε βολές φορητού οπλισμού, προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες συνθήκες»