2.2.20

Αίγυπτος-ΗΑΕ προμήθευσαν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με βαρέα όπλα

Ο Πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, Mohammed bin Zayed, προσέφερε μεγάλο αριθμό βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, σε διάστημα δύο εβδομάδων, για να νικηθούν οι δυνάμεις του Σαράτζ, αλλά και οι Τούρκοι στρατιωτικοί που ελέγχουν πλήρως την κυβέρνηση της Τρίπολης.
"Η αποστολή τ
ου βαρέως οπλισμού που δόθηκε από τον πρίγκιπα πρίγκιπα Zayed των ΗΑΕ στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι ισοδύναμη με την υποστήριξη της χώρας για όλο το χρόνο", ανέφερε η γαλλική εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι αποστέλει συνεχώς στρατιωτική βοήθεια, καθώς και συμβούλους στον Χαφτάρ, για να έχει “εικόνα” της κατάστασης στη χώρα, διότι η δημιουργία τουρκικών βάσεων, του βάζει μεγάλα προσκόμματα, στην ύπαρξη του καθεστώτος του, αλλά και στην ασφάλεια των δυτικών χερσαίων αιγυπτιακών συνόρων.
Η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη στον Χαφτάρ από την άλλη πλευρά, έγινε εντελώς συμβολική μετά τις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με την Άγκυρα, για το θέμα της Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Πρέσβης Τάχερ Αλ-Σουνίι, μόνιμος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, κατηγόρησε την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την τροφοδοσία της κρίσης στη χώρα του και παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τους απαγγείλει βαριές κατηγορίες.
Ο ίδιος βέβαια ξέχασε επιμελώς να αναφερθεί στην τροφοδοσία με όπλα και στην αποστολή Τούρκων κομάντος στην Λιβύη, μιας αυτό είναι ένα γεγονός που για τον ίδιο δεν ισχύει.
Ο ίδιος δήλωσε ότι τα ΗΑΕ απέστειλαν και εκατοντάδες Σουδανούς μισθοφόρους στη Λιβύη, ενώ ο Σουνίιτς κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Σίσι με “καυστική” δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
"Αιγύπτιοι αξιωματούχοι παρέχουν εξοπλισμό και όπλα στις δυνάμεις του Χαφτάρ, ενώ συμμετέχουν και σε αεροπορικές επιθέσεις στην Λιβύη. Γιατί η Αίγυπτος συμμετέχει στις εσωτερικές μας υποθέσεις;”, διερωτήθηκε ο ίδιος.
Την ίδια ερώτηση όμως μπορεί να του κάνει και η αιγυπτιακή πλευρά, σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκίας.

Ετοιμάζει αποστολή δυνάμεων η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της ΕΕ, Josep Borrell, ανέφερε σήμερα ότι η Ευρώπη ετοιμάζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων για να μπλοκάρει, από αέρος, θαλάσσης και στεριάς όλες τις αποστολές όπλων στην Λιβύη (για αυτό Τούρκοι, ΗΑΕ, και Αίγυπτο βιάστηκαν να στείλουν όπλα).
Ο ίδιος έκανε αρκετές προτάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες (η Ελλάδα δήλωσε εθελοντικά την συμμετοχή της ως γνωστό), με σκοπό να συμβάλει στην εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στον έλεγχο των παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, περιορίζοντας τις παραβιάσεις από αυτή την άποψη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη επίλυσης της σύγκρουσης στη Λιβύη, διότι αυτή έχει σαφώς αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες και στους πολίτες της, καθώς και στη ίδια την χώρα και τον γεωπολιτικό της χώρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στηλίτευσε χθες την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στις ακτές της Τρίπολης, ως μια σαφή παραβίαση των υποσχέσεων της Τουρκίας στο Βερολίνο.
Ο ίδιος αξιολόγησε τις αποστολές τουρκικών όπλων προς την Τρίπολη και την εγκατάσταση μισθοφόρων της Συρίας στη Λιβύη, ως επιζήμιες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.
Για αυτό και όπως όλα δείχνουν, θα ηγηθεί ο ίδιος μιας νέας προσπάθειας για να κοπούν όλες οι δίοδοι στους Τούρκους, πριν ετοιμάσουν με το έτσι θέλω την νέα τους στρατιωτική βάση στην Τρίπολη, καθώς και μία ακόμη στα σύνορα με την Τυνησία.
Αν δε “ξυπνήσει” τώρα η ΕΕ στην Λιβύη, μετά θα είναι πολύ αργά για οτιδήποτε στην χώρα αυτή που θα καταντήσει άνδρο χάους και τρομοκρατίας με τις ευλογίες της Τουρκίας.
pentapostagma