28.2.20

Όμηρος των Καταλανών!


28/02/2020
Γράφει η 
Σοφία Βούλτεψη
Αν έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το χάος που επικρατεί στην Ισπανία, ενημερώνω πως από την περασμένη Τετάρτη ο (άνευ δεδηλωμένης) πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους Καταλανούς αυτονομιστές, από την αποχή των οποίων εξαρτάται η παραμονή του στην κυβέρνηση.

Μια ορισμένη από τον Σάντσεθ αντιπροσωπεία συζητά με την εθνικιστή αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, ο οποίος επιμένει για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με σκοπό την απόσχιση της περιφέρειας από τον εθνικό κορμό.

Το προηγούμενο δημοψήφισμα, αυτό του 2017, είχε κηρυχθεί παράνομο, αλλά οι Καταλανοί αυτονομιστές επιμένουν και απειλούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν την κυβέρνηση.


Η κρίση βρίσκεται και πάλι σε σημείο βρασμού και οι δύο πλευρές δεν αναμένεται να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία – με την κυβερνητική πλευρά να πανηγυρίζει επειδή… κάθονται και αφουγκράζονται οι μεν τους δε, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο
της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.

Οι Καταλανοί, βέβαια, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι υποχρεώνουν τον Σάντσεθ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ κρατούν ψηλά το όπλο του εκβιασμού.

Ως γνωστόν, η Ισπανία εξακολουθεί να μην έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2020 και για να αποκτήσει η χώρα προϋπολογισμό δεν αρκούν οι ψήφοι των Σοσιαλιστών και των Podemos.

Και αν οι Καταλανοί δεν ικανοποιηθούν, τότε ο προϋπολογισμός θα καταψηφιστεί και η χώρα θα πάει στις κάλπες – για πέμπτη φορά σε λιγότερο από πέντε χρόνια!

Και για να ικανοποιηθούν πρέπει να πάρουν αυτό που θέλουν και το οποίο ονομάζουν «τέλος της καταπίεσης».

Παράλληλα, απαιτούν αμνηστία για τους Καταλανούς πολιτικούς που είτε βρίσκονται στην φυλακή, είτε έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, με τον Σάντσεθ να δηλώνει έτοιμος να αλλάξει τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα για την στάση, ώστε να πέσουν όλοι τους στα μαλακά ή θα μειωθούν οι ποινές των ήδη καταδικασθέντων.

Και μια λεπτομέρεια: Ο Τόρα είναι τόσο εθνικιστής, που σε δηλώσεις του κομπάζει για την κατάκτηση του Κράτους των Αθηνών από τους Καταλανούς του Ρογήρου του Ανθηρού και για την καταλανική σημαία που ανέμιζε τότε στην Ακρόπολη!

Αυτούς θαυμάζει ο κ. Τσίπρας!