26.2.20

Άτακτη υποχώρηση του Μαξίμου


Mε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώνοντας την απόσυρση των δυνάμεων της αστυνομίας που είχαν σταλεί στη Λέσβο και τη Χίο από το λιμάνι του Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης στο Μαξίμου για συνομιλίες τον Περιφερειάρχη Βορειοανατολικού Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, όταν εκατοντάδες κάτοικοι της Λέσβου πολιόρκησαν αλλά και εισέβαλαν στο στρατόπεδο Κυριαζή στην Παγανή, κοντά στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη όπου φιλοξενούνται οι αστυνομικές δυνάμεις. Πολίτες έσπασαν την είσοδο του στρατοπέδου και εισέβαλαν σε αυτό προκαλώντας την άμεση αντίδραση των ΜΑΤ που έκαναν ευρύτατη χρήση χημικών.
Τα επεισόδια βρίσκονταν  από τις 19.00 της Τετάρτης σε εξέλιξη. Είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί σε βάθος το πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση αλλά και τον Υπουργό Προστασίας του πολίτη από αυτή την εκστρατεία – φιάσκο στη Λέσβο και τη Χίο η οποία προκάλεσε την παλλαϊκή αντίδραση των κατοίκων των δύο αυτών νησιών.
Ωστόσο είναι σίγουρο πως οι κυβερνητικές επιλογές έχουν ήδη κοστίσει στην κυβερνητική πλειοψηφία την απώλεια ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης των κοινωνιών της Λέσβου και της Χίου.

zougla.gr