8.2.20

«Μέγας Αλέξανδρος» στη Σκύρο

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Ντιξμούντ», όπως φαίνεται από ελικόπτερο τύπου «Σινούκ» της ελληνικής αεροπορίας στρατού, το οποίο μόλις απογειώθηκε. Η φωτογραφία ελήφθη χθες, κατά τη διάρκεια της άσκησης Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας στη Σκύρο με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος 2020». Η άσκηση άρχισε στις 27 Ιανουαρίου και σε αυτή συμμετείχαν αεροπορικές και ναυτικές μονάδες, καθώς και τμήματα ειδικών δυνάμεων.
Η τελική φάση της πολυεθνικής και διακλαδικής άσκησης Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας, με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος 2020», πραγματοποιήθηκε χθες στη Σκύρο. Το σενάριο της τελικής ενέργειας της άσκησης εξελίχθηκε χθες στην παραλία Καλαμίτσα της Σκύρου, και προέβλεπε την ανακατάληψη νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων. Η άσκηση ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου και διεξήχθη στον νομό Μαγνησίας και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς (ειδικές επιχειρήσεις, πεζοναύτες, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, αεροπορία στρατού), φρεγάτες, αρματαγωγά, ελικόπτερα και ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού, καθώς και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας. Η Γαλλία συμμετείχε με δυνάμεις πεζοναυτών, ελικόπτερα και το ελικοπτεροφόρο «Ντιξμούντ», ενώ οι ΗΠΑ με δυνάμεις πεζοναυτών και αεροπορίας στρατού.

Το σενάριο της τελικής ενέργειας της άσκησης με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος 2020» εξελίχθηκε χθες στην παραλία Καλαμίτσα της Σκύρου και προέβλεπε την ανακατάληψη νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων.
Οι συνεκπαιδεύσεις ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων έχουν γίνει εντατικές τα τελευταία δύο χρόνια. Η 3η Ταξιαρχία της αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ σταθμεύει ήδη από τον Νοέμβριο στο Στεφανοβίκειο και η συμμετοχή της στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» οριστικοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η συμμετοχή των Γάλλων ήταν μια νέα εξέλιξη. Το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων έχει επιδείξει ενδιαφέρον για περαιτέρω παρουσία στην Ελλάδα και ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με ένα πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται ήδη υπό διαμόρφωση και συζήτηση ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι.