6.2.20

Μήνυμα υψηλού συμβολισμού στέλνουν Έλληνες, Γάλλοι και Αμερικανοί πεζοναύτες – Σενάριο ανακατάληψης νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων

Οι εντυπωσιακές εικόνες από τη μεγάλη άσκηση υψηλού συμβολισμού "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020" με συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ αποδεικνύουν όχι μόνο το υψηλό επίπεδο αλλά και την άριστη συνεργασία των τριών κρατών σε στρατιωτικό επίπεδο.

Είναι η πρώτη φορά που χερσαίες δυνάμεις από τις τρεις χώρες εκπαιδεύονται μαζί σε Ελληνικό έδαφος και κυρίως η πρώτη φορά που η Γαλλία πέρα από αεροναυτικές δυνάμεις στέλνει και επίλεκτους πεζοναύτες για κοινά γυμνάσια με έναν από τους πιο ισχυρούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.
Η άσκηση βρίσκεται ήδη στο τελικό της στάδιο με τους Πεζοναύτες από τα τρία κράτη να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στην περιοχή της Μαγνησίας και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής στα Γλαφυρά και να προετοιμάζονται για αεροαποβατικές ενέργειες τόσο στη Σκύρο όσο και στον Αη Στράτη.
Το πρώτο στάδιο της άσκησης αμέσως μετά την προσαρμογή Γάλλων και Αμερικανών και την οργάνωση όλων των σεναρίων που θα εκτελεστούν πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σε αντικείμενα όπως πυρ και κίνηση, εμπλοκή περιπόλου και απεμπλοκή της από ενεδρα καθώς και στατικές βολές με κάθε είδους φορητό οπλισμό.
Στη συνέχεια τα σενάρια έγιναν πιο σύνθετα και προέβλεπαν μεταξύ άλλων καταδρομικές επιχειρήσεις κρούσης με αερομεταφορά από ελικόπτερα ΝΗ-90 , αποβατική ενέργεια με λέμβους, πορεία δεκάδων χιλιομέτρων, εξουδετέρωση περιπόλων και κατάληψη high value στόχων.
Οι μικτές ομάδες που συγκροτήθηκαν έδωσαν την ευκαιρία στους σκληροτράχηλους πεζοναύτες και από τις τρεις χώρες να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να προσθέσουν χρήσιμες εμπειρίες στην επιχειρησιακή τους εκπαίδευση κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες.
Το εντυπωσιακό Γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude καθώς και τα αποβατικά σκάφη που μεταφέρει όσο και τα μεταφορικά ελικόπτερα NH90 αναμένεται να δώσουν ξεχωριστό τόνο στο τελευταίο στάδιο της άσκησης.
Μαζί με τα Ελληνικά αρματαγωγά, τα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και τα επιθετικά Apache αναμένεται να συγκροτήσουν μια ισχυρή δύναμη κρούσης και να κινηθούν Ανατολικά.
Το σενάριο της τελικής ενέργειας στο νησί της Σκύρου όπως έχει σχεδιαστεί από Έλληνες, Γάλλους και Αμερικανούς Επιτελείς προβλέπει ανακατάληψη περιοχής του νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο "εχθρικών" δυνάμεων.
Τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις συνδράμουν Ελληνικά μαχητικά από τις κοντινές Πολεμικές Μοίρες σε Αγχίαλο και Λάρισα. Επιπλέον, ρόλο στην άσκηση έχουν και Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που προχωρούν σε αποστολές κατάδειξης στόχων αλλά και ανορθόδοξου πολέμου. Αν το επιτρέψει ο καιρός αναμένονται και άλματα ελεύθερης πτώσης από μεγάλα ύψη.
Οι εντυπώσεις από την έως τώρα συνεργασία των Ελληνικών δυνάμεων με τους Γάλλους αλλά και τους Αμερικανούς φαίνεται ότι είναι άριστες. Ειδικά οι Γάλλοι πεζοναύτες, το πλήρωμα του Dixmude και οι χειριστές των ελικοπτέρων δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους τόσο για το υψηλό επίπεδο της άσκησης όσο και για την φιλοξενία από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, δείχνοντας εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες των Ελλήνων συναδέλφων τους.
Με δεδομένη την διάθεση των Γάλλων για περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την απόφαση για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή ο "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020" ανοίγει τον δρόμο. Η αρχή γίνεται από το βουνό των Κενταύρων, τις ακτές της Μαγνησίας και τα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα υψηλού συμβολισμού.
Τη Σκύρο, το "αεροπλανοφόρο" του Αρχιπελάγους αλλά και τον Άη Στράτη, σε μια περιοχή την οποία όλο και πιο συχνά δεσμεύει το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό με παράτυπες navtex και βρίσκεται στην αποστρατικοποιημένη λίστα της Άγκυρας.
 

http://newpost.gr/