22.2.20

Τούρκος ναύαρχος ε.α. σε Ρ.Τ.Ερντογάν: «Στέλνεις τους στρατιώτες στο θάνατο - Δεν έχουμε αεροπορική κάλυψη στην Ιντλίμπ»


Ο Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία Τουρκέρ Ερτούρκ σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα προειδοποίησε τον Ταγίπ Ερντογάν για τις παγίδες που κρύβει μία ενδεχόμενη εισβολή στην Ιντλίμπ.
«Η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοδυτική Συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, σημαίνει ότι στέλνουν Τούρκους στρατιώτες κατευθείαν στο θάνατό, καθώς η Τουρκία δεν έχει κανέναν έλεγχο στον εναέριο χώρο της Συρίας», δήλωσε ο εν αποστρατεία ναύαρχος.

«Η υποστήριξη από αέρος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία», δήλωσε ο Ερτούρκ και συνέχισε «διαφορετικά, σημαίνει ότι στέλνουμε τους στρατιώτες μας σε σίγουρο θάνατο».
«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιδιώκει να πετύχει  την δημόσια στήριξη, δείχνοντας τους νεκρούς στρατιώτες μας που απεστάλησαν στο Ιντλίμπ υπό τις παρούσες συνθήκες. Ένας στρατιώτης μπορεί φυσικά να πεθάνει αν χρειαστεί για την πατρίδα του, αλλά να πεθαίνει έτσι χωρίς εναέρια ασφάλεια για  τα συμφέροντα της χώρας, αυτό πάει πολύ», είπε ο Τούρκος πρώην ανώτατος αξιωματικός.
Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στο Ιντλίμπ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στέλνοντας τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και πρόσθετα στρατεύματα στην Συρία, αλλά μέχρι τώρα επίσημα, 15 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η Άγκυρα απειλεί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ινλίμπ μαζί με τους Σύρους ισλαμιστές, εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την πολεμική της αεροπορία και οι οποίες προελαύνουν συνεχώς προς την πόλη του Ιντλίμπ.
Η Τουρκία έχει 12 παρατηρητήρια  την συγκεκριμένη επαρχία, τα οποία κατασκευάστηκαν σύμφωνα με την συμφωνία του 2018 με τη Ρωσία, η οποία αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.
«Η  Άγκυρα δεν θα μπορέσει να λάβει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση του Ιντλίμπ, ακόμα και εάν επικαλεστεί το άρθρο 5, το οποίο αναφέρει ότι μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.
Υπάρχουν πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν επιθυμούν μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία και δεν μπορεί κανείς να περιμένει να εγκριθεί μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Ερτούρκ σημειώνοντας ότι η επίκληση του άρθρου 5 απαιτεί ομόφωνη απόφαση όλων των μελών.
https://www.pronews.gr/