16.1.20

O στρατάρχης Χάφταρ συμφώνησε να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου: Άσχημη εξέλιξη για την Ελλάδα που μένει εκτός

Αφού το αφεντικό και εργοδότης μας  η Μέρκελ, δεν μας θέλει,  πως θα πάμε
στη διάσκεψη με το ζόρι;
Juan
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ συμφώνησε να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή, σε μια άσχημη εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς θεωρείται δεδομένο πως θα δεχθεί σοβαρές και αφόρητες πιέσεις για να αποδεχθεί μια όπως να 'ναι κατάπαυση του πυρός.
Μια κατάπαυση πυρός που θα κρατήσει στην εξουσία τον Σάρατζ και συνεπώς θα μείνει «ανέπαφο» το μνημόνιό του με την Άγκυρα με βάση το οποίο αρπάζει κυριολεκτικά ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Θα πρέπει κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να τολμήσει να ρωτήσει το Βερολίνο γιατί στηρίζει «έως θανάτου» το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης και συνεπώς και την αρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο Χ.Χάφταρ πολύ δύσκολα θα φύγει από το Βερολίνο χωρί να υποκύψει σε αυτά που θα του ζητηθούν. Ήδη ότι δέχτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις που είναι ζημιογόνες για τον ίδιο (είναι σχεδόν ο απόλυτος νικητής στην λιβυκή σύγκρουση) είναι κακός οιωνός.
Το εκνευριστικό είναι πως η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στην Διάσκεψη αν και έχει έννομα συμφέροντα! Γιατί θα αποφασίσουν για την δική της υφαλοκρηπίδα και για τα δικά της κοιτάσματα!
Τη Δευτέρα, ο Χαφτάρ συναντήθηκε με τον αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ τουρκόφιλο και ανήκοντας στην Μουσουλμανική Αδελφότητα (πολιτικό σκέλος του ISIS) πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ στη Μόσχα για συνομιλίες κατόπιν πιέσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Ωστόσο, την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε ότι ο Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Χαφτάρ ήταν θετικός στην υπογραφή τελικής δήλωσης με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φάρατζ ωστόσο χρειαζόταν δύο ημέρες για εσωτερικές συζητήσεις.
Μετά την αποτυχία των συνομιλιών, η Γερμανία δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή. Εκτός από τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων πλευρών η Γερμανία έχει καλέσει εκπροσώπους της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Κίνας, της Τουρκίας, του Κονγκό (!) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στο μεταξύ στη Λιβύη μεταβαίνει αιφνιδιαστικά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προσβλέποντας σε συνάντηση με τον Χαφτάρ.
Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Μάας σημείωσε ότι είναι «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη. Ο ίδιος τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ στη σημερινή του συνάντηση με τον Χάφταρ.«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.
https://www.pronews.gr/