23.1.20

Λιβύη: Έκλεισε το αεροδρόμιο «Μιτίγκα» στην Τρίπολη μετά την απειλή του LNA


Το «Μιτίγκα», το μοναδικό αεροδρόμιο σε λειτουργία στην πρωτεύουσα Τρίπολη στη Λιβύη, έκλεισε και πάλι το βράδυ της Τετάρτης, μετά την απειλή των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ότι θα καταρρίψουν οποιοδήποτε πολιτικό ή στρατιωτικό αεροσκάφος πετάξει πάνω από την πόλη ή προάστιά της.
«Κάθε υπέρπτηση στην πρωτεύουσα από στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος θα θεωρείται παραβίαση της εκεχειρίας» η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη 12η Ιανουαρίου ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, διεμήνυσε το βράδυ της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του LNA Άχμεντ αλ Μισμάρι.

«Οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος, ανεξαρτήτως του σε ποιον ανήκει, αν πετάει πάνω από την πρωτεύουσα θα καταστρέφεται», πρόσθεσε.
Ο Μισμάρι κατηγόρησε την ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ότι χρησιμοποιεί το διεθνές αεροδρόμιο «Μιτίγκα» για στρατιωτικούς σκοπούς και το έχει μετατρέψει σε βάση των Τούρκων στρατιωτικών που έστειλε η Άγκυρα για να την υποστηρίξει.
Η διεύθυνση του αεροδρομίου ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα την αναστολή των πτήσεων «μέχρι νέας διαταγής» και τη μεταφορά των πτήσεων στη Μισράτα, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικότερα.
Νωρίτερα χθες Τετάρτη, οι πτήσεις είχαν ανασταλεί για αρκετές ώρες, μετά τη ρίψη έξι ρουκετών στον τομέα του αεροδρομίου.
Δυνάμεις πιστές στους ισλαμιστές της Τρίπολης επέρριψαν την ευθύνη στις δυνάμεις του Χάφταρ.
Από την έναρξη, την 4η Απριλίου, της έναρξης της στρατιωτικής επιχείρισης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με σκοπό να κυριεύσει την Τρίπολη, έδρα της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, το αεροδρόμιο έχει γίνει επανειλημμένα στόχος αεροπορικών πληγμάτων και ρουκετών.
Η ισλαμική κυβέρνηση κατηγόρησε σε όλες τις περιπτώσεις τις δυνάμεις του Χάφταρ.
Οι πτήσεις είχαν ξαναρχίσει στο αεροδρόμιο «Μιτίγκα» στα μέσα του Δεκεμβρίου, έπειτα από τρεις μήνες αναστολής τους.
Είχαν διακοπεί και πάλι πριν επαναληφθούν αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία.
Το αεροδρόμιο ήταν παλιότερα στρατιωτική βάση, προτού μετατραπεί σε πολιτικό προς αντικατάσταση του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, που υπέστη μεγάλες καταστροφές σε εχθροπραξίες το 2014.
https://www.tribune.gr/