25.1.20

​Ως πότε θα πετάτε τους Βορειοηπειρώτες; Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο


Φαύλο κύκλο αποτελεί η συνεχής περιθωριοποίηση των Βορειοηπειρωτών από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Πότε με νομοθετήματα – εμπόδια στην επιβίωση των Ελλήνων στον τόπο τους και πότε με υπηρεσίες που ευκαίρως – ακαίρως μεροληπτούν.

Κι ενώ τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως τα σύννεφα μεταξύ της Ε.Ε.Μ. και της νυν ελληνικής κυβέρνησης, διαλύονται, ξαφνικά και πάλι η εξουσία υψώνει τείχη και παραγκωνίζει τους Βορειοηπειρώτες. Το θέμα δεν είναι μόνον το οικονομικό, αλλά και το ηθικό σκέλος της υπόθεσης, που έρχεται να ωθήσει τους Βορειοηπειρώτες ένα βήμα πριν τον τελειωτικό τους ξεριζωμό. Θέλοντας και μη, η πενιχρή αλβανική σύνταξη που λαμβάνουν οι γέροντες σε συνδυασμό με τον αλβανικό πληθωρισμό, όλο και εξοντώνουν την τοπική οικονομία αναγκάζοντας τους νέους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Μην ξεχνάμε όμως και το πρόσφατο φαινόμενο της μετοίκησης των γηραιότερων στην Ελλάδα, μιας και έτσι έχουν τη δυνατότητα ανθρώπινης υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και τη λήψη του βασικού επιδόματός τους που λαμβάνονταν μέσω του Ο.Γ.Α.

Ποιος όμως είναι σε θέση να επωμιστεί την ευθύνη όλης αυτής της καταστροφής που αν συνεχίσει να τρέφεται από την επίσημη Ελλάδα, θα φέρει στην περιοχή τον ολικό μαρασμό;

Οι βορειοηπειρώτικοι σύλλογοι αγωνιούν και πασχίζουν να καταλάβουν τι πραγματικά «παίζεται» εναντίον τους, με σκοπό να βρουν κι εκείνοι τον τρόπο να αντιδράσουν καταλυτικά. Ενώ μια επίσκεψη στα χωριά και τις πόλεις όπου ζούνε οι Έλληνες, είναι σε θέση να δώσει μια πιο απτή μαρτυρία για τους αγώνες που δίνουν και τις συνθήκες που συνεχώς πασχίζουν να βελτιώσουν, έχοντας εναντίον τους μια σειρά από ανθελληνικά και μη, εμπόδια.

Ως πότε η Ελλάδα θα σιωπά; Ετούτοι οι άνθρωποι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, μήτε και ζητιανεύουν για τα προς το ζην! Εκείνο που πραγματικά θέλουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αφορά την απόκτηση των πραγματικών τους δικαιωμάτων , τα οποία συνεπάγονται και με την υλική τους στήριξη από τη μητέρα – πατρίδα. 

Ο Ανταποκριτής