16.1.20

EastMed: «Διπλό» παιχνίδι από την Ιταλία - «Ναι» στον αγωγό αλλά επιτρέπει & την αρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Η διαδικασία υλοποίησης του EastMed προχωράει με γοργούς ρυθμούς με την υπογραφή στο Κάιρο του ιδρυτικού καταστατικού του East Mediterranean Gas Forum αλλά αυτό που προβληματίζει είναι η ιταλική στάση στις πρόσφατες εξελίξεις στην Λιβύη.
Oι υπουργοί ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας και Παλαιστίνης, στην σημερινή 3η σύνοδο του Φόρουμ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Παγκόσμια Τράπεζας, θα θέσουν τα θεμέλια μετατροπής του σχήματος σε διεθνή οργανισμό.

Τουλάχιστον στα «χαρτιά» ο EastMed δείχνει να προχωράει αλλά η ουσία παραμένει στο τι θα πράξει η Άγκυρα τους επόμενους μήνες, πως θα απαντήσει η Ελλάδα και πως θα συμπεριφερθούν οι... σύμμαχοί της, διότι τους τελευταίους μήνες και η Ιταλία αλλά και η Αίγυπτος δεν πήραν σαφώς το μέρος της ελληνικής πλευράς.
Η πρώτη στήριξε και στηρίζει την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ στην Λιβύη και η δεύτερη δεν θέλει (ακόμα τουλάχιστον) να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα καθώς αμφισβητεί και αυτή την επιρροή κάποιων ελληνικών νησιών.
Ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας παίζεται «διπλό παιχνίδι» αφού ναι μεν συμμετέχει στον EastMed αλλά δείχνει να μην την ενδιαφέρει πως θα «γεμίσει» στο μέλλον ο αγωγός και ποιοι θα τον προμηθεύσουν με φυσικό αέριο, εν ολίγοις ποιος θα διαχειρίζεται τα κοιτάσματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αφού οι Τούρκοι επιχειρούν να την αρπάξουν διαμέσου του μνημονίου που υπέγραψαν με την Λιβύη.
Από την στιγμή που η Ιταλία θέλει την παραμονή του Σάρατζ στην «αναγνωρισμένη» εξουσία τότε σημαίνει πως αναγνωρίζει και τις πράξεις της. Αναγνωρίζει δηλαδή το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία και άρα αναγνωρίζει και την αρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 
Στις συναντήσεις συμμετέχει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τον οποίο κατά τη χθεσινή του συνεδρία το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε να διαπραγματευτεί το καταστατικό του East Med Gas Forum, για την μετατροπή του σε διεθνή οργανισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία.
Όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης χθες, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, το καταστατικό, αφού ολοκληρωθεί, θα πρέπει να αποσταλεί και στην ΕΕ για τα δικά της σχόλια, αφού – ανέφερε- οι τρεις από τις επτά χώρες είναι και μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία).
Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι στις εργασίες του φόρουμ θα παρουσιαστεί και μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αναφέρεται στις επιλογές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
«Υπενθυμίζω ότι ένας από τους βασικούς στόχους δημιουργίας του του East Med Gas Forum είναι ακριβώς η δημιουργία μιας πλατφόρμας ενεργειακού διαλόγου, μεταξύ των χωρών, είτε αυτοί είναι παραγωγοί, είτε διακομιστές, είτε καταναλωτές, για να βρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», είχε σημειώσει ο Υπουργός.
Οι τεχνικές συζητήσεις προηγήθηκαν και οι σημερινές, όπως εξήγησε, θα είναι πολιτικές, με τη συμμετοχή των επτά αρμοδίων Υπουργών.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά είπε, επίσης, ότι θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «αναπόφευκτα, αφού είναι και πολιτική η διάσταση θα συζητηθεί και το τι συμβαίνει στην περιοχή μας».
pronews