6.1.20

Προελαύνει στη Σύρτη ο στρατός του Χάφταρ


Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ. Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης  έχουν προωθηθεί σε θέσεις γύρω από τη Σύρτη, στην προσπάθειά τους να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Η κατάληψη της Σύρτης θα συνιστούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).
Ο στρατός του Χάφταρ βρίσκεται ήδη στα προάστεια της Σύρτης
Ο στρατός του Χάφταρ βρίσκεται ήδη στα προάστεια της Σύρτης
Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελέγχεται από δυνάμεις που στηρίζουν την GNA μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016.
Ερντογάν: Ξεκίνησε η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη - «Τα σχέδια των Ελλήνων απέτυχαν»
Η Τουρκία ήδη στέλνει σταδιακά στρατό στη Λιβύη, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.
«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν τη δράση τους με την GNA εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», είπε.
«Η καταδίκη της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας δεν μας ενοχλεί, δεν μας νοιάζει, αντιθέτως εμείς τους καταδικάζουμε», συνέχισε.
«Τοποθετήσαμε αντιστράτηγο στη θέση του επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων Λιβύης. Οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν σταδιακά την ανάπτυξή τους στη χώρα, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια της νόμιμης κυβέρνησης. Παράλληλα κατασκευάζεται κέντρο διοίκησης και ελέγχου επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας ο Ερντογάν τόνισε: «Θα μιλήσω με τον Πούτιν για την Λιβύη συμπεριλαμβανομένων και των μισθοφόρων της Wagner οι οποίοι βρίσκονται εκεί». συνέχισε.
Για την συμφωνία με την Λιβύη συνέχισε λέγοντας: «Είχαμε ξεκινήσει τις πρώτες προσπάθειες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη  επί εποχής Μ.Καντάφι. Δεν πρόκειται για κάτι το νέο, ή που ήρθε ξαφνικά. Η συμφωνία είναι σε πλήρη σύμπνοια με τους διεθνείς νόμους. Μπορούμε να πραγματοποιούμε αποστολές έρευνας και διάσωσης όπως και γεωτρήσεις στην περιοχή αυτή», κατέληξε.
https://www.zougla.gr/