21.1.20

Αντικαπνιστική υστερία: λύσεις υπάρχουν. Αλλά μηδενίζονται από τις εμμονές.



Του συνεργάτη μας
Δημήτρη Κωνσταντάρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα κάνει μεγάλο κακό στην υγεία. Και ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την προσέλευση καπνιστών σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν παιδιά(κυρίως) αλλά και μη καπνιστές, είναι απόλυτα σωστή. Ο μη καπνιστής πρωθυπουργός το ξέρει, η κυβέρνηση το κατάλαβε, ο μέχρι πρότινος αντικαπνιστικός νόμος αποδείχθηκε ανίσχυρος. Ωστόσο είναι τουλάχιστον δυσεξήγητη η κυβερνητική εμμονή  να καταδιώκει όχι μόνο τους καπνιστές αλλά και τις επιχειρήσεις που «φιλοξενούν» καπνιστές οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των «πελατών» τους .

Δυσεξήγητη η εμμονή αλλά και  ανεξήγητη η επιμονή των υπευθύνων κοινωνικής πολιτικής να καταστήσουν την καταδίωξη καπνιστών και επιχειρήσεων (κυρίως εστίασης, διασκέδασης και καθημερινής «χαλάρωσης» μέσα από ένα καφέ) πρώτη τους προτεραιότητα αλλά και πεδίο ανακάλυψης πάσης φύσεως μεθόδων για να περιθωριοποιήσουν εκατομμύρια καπνιστές και  να οδηγήσουν χιλιάδες καταστήματα σ΄ όλη τη χώρα σε ουσιαστική χρεοκοπία. Καλή κ’ αγαθή η πρόθεση, ακραία η εφαρμογή μέτρων.
Δεν ξέρω αν θα χαμογελάσετε κοροϊδευτικά  για τα γραφόμενά μου και συγγνώμη για την υπερβολή και ακρότητα του επιχειρήματος: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των   «ειδικών» εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου; η υποχρεωτική αναγραφή στο πέτο των καπνιστών του γράμματος Κ ( καπνιστής) κατά τα πρότυπα της υποχρέωσης των Εβραίων να φέρουν στο πέτο τους το «Άστρο του Δαβίδ» τα χρόνια του «πογκρόμ» ; 
Πέρα από κάθε υπερβολή: Η βασική αρχή εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου είναι απολύτως ορθή. Η ενίσχυση της συνειδητοποίησης των πολιτών-καπνιστών για την επικινδυνότητα της εξάρτησής τους από το τσιγάρο, είναι 100% σωστή. Και η επιβολή εφαρμόσιμων μέτρων για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχουν παιδιά ή άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, υποχρεωτική και απαραίτητη. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα θυμίζουν λίγο  τσαντισμένα παιδιά που επειδή οι γονείς τους τούς έσκασαν τη μπάλα τους γιατί από απροσεξία έσπαγαν τα τζάμια, ξαμολύθηκαν και έσκασαν εκδικητικά ΟΛΕΣ τις μπάλες, ΟΛΩΝ των άλλων παιδιών. 
Η σημερινή κατάσταση παραπέμπει σε μια φανταστική  , υπέροχη « Χώρα των Θαυμάτων» όπου δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. Όπου όλοι έχουν ένα ζεστό σπίτι, ένα πιάτο φαγητό, μια καλή δουλειά με καλό μισθό, όπου κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν , όπου δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, όπου οι ανάπηροι μπορούν να κινηθούν στους δρόμους χωρίς να σκοντάφτουν στα εμπόδια, όπου υπάρχει ασφάλεια, τάξη, οργάνωση, καλές Δημόσιες Υπηρεσίες  και καθαριότητα παντού, καλά νοσοκομεία, καλές συγκοινωνίες , δικαιοσύνη για όλους , όπου τα τρόφιμα είναι καλά και υγιεινά, όπου δεν υπάρχουν πιάτσες παράνομης πώλησης ναρκωτικών, όπου δεν υπάρχει πορνεία, όπου κανείς δεν οδηγεί αυτοκίνητο πιωμένος, όπου όλοι σέβονται τον άλλον, όπου δεν μας θερίζουν τα τροχαία, τα ναρκωτικά και η βία και το μόνο μας πρόβλημα, είναι το τσιγάρο. 
Μα θα λυθούν όλα αυτά αν καταδιωχθούν οι καπνιστές και κλείσουν τα μισά καφενεία;  Αν τους απαγορευτεί η είσοδος σε όλους τους χώρους, έστω κι αν αποτελούν το 50+ του πληθυσμού της χώρας;  Καταστροφικά μεγάλο το ποσοστό. Αλλά με «φιρμάνια», λύσεις δεν βρίσκονται.

Με κάθε σεμνότητα, κάθε ταπεινότητα και κάθε εκτίμηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης : ενδιάμεσες και προοδευτικές λύσεις υπάρχουν. Κι εγώ, πρώτος εθελοντής να τις ακολουθήσω. Αλλά μηδενίζονται από τις εμμονές. Οι οποίες βλάπτουν τις προθέσεις.