24.1.20

Χωρίς προϋπολογισμό η Ισπανία, χωρίς κυβέρνηση η Ρουμανία


24/01/2020
Γράφει η 
Σοφία Βούλτεψη
Καθώς συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος εκλογικός νόμος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταληφθεί από ιερή οργή για την κατάργηση της (διαλυτικής) απλής αναλογικής, παραθέτοντας διάφορα… λαμπρά παραδείγματα κυβερνήσεων μειοψηφίας, αξίζει να ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία και στη Ρουμανία. Για να κατανοήσουμε το μέλλον που μας ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας.
Στην Ισπανία, λοιπόν, μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε τέσσερα χρόνια, ο σοσιαλιστής Σάντσεθ ορκίστηκε και πάλι πρωθυπουργός  στις 8 Ιανουαρίου. Την προηγουμένη, ο Σάντσεθ είχε κερδίσει για δύο ψήφους την απλή πλειοψηφία – υπέρ του ψήφισαν 167 βουλευτές, κατά 165 (η ισπανική Βουλή έχει 350 έδρες και Σάντσεθ και Ιγκλέσιας κατέχουν μόνο τις 155).

Επομένως, ο Σάντσεθ (παρέα με τον Ιγκλέσιας των Podemos) δεν εξασφάλισε την Δεδηλωμένη. Και το χειρότερο: Η οριακή αυτή πλειοψηφία επιτεύχθηκε δια της αποχής των 18 Καταλανών αυτονομιστών βουλευτών – οι οποίοι πίεζαν και πιέζουν (και εν πολλοίς έχουν επιτύχει) νέες συζητήσεις περί αυτοδιάθεσης της Καταλονίας.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ισπανία συνεχίζει να μην έχει… προϋπολογισμό – εξαιτίας της μη υπερψήφισης του οποίου μάλιστα έπεσε η κυβέρνηση Σάντσεθ. (Οπότε επί εννιά μήνες η χώρα κυβερνάτο από υπηρεσιακές κυβερνήσεις και οι Ισπανοί πήγαν δύο φορές στις κάλπες).
Για να εξασφαλίσει την καρέκλα του, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε τα πάντα: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για μεγαλύτερη αυτονομία στην Καταλονία.
Από την πλευρά τους, οι Καταλανοί απαιτούν δημοψήφισμα με σκοπό την αυτοδιάθεση. Αλλά για κάτι τέτοιο απαιτείται αλλαγή Συντάγματος και για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο.
Όπως επίσης και για τις αλλαγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο και στο Συμβούλιο του Κράτους, όπου απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων σε Κοινοβούλιο και Γερουσία – κάτι που δεν υπάρχει.
Και οπωσδήποτε, οι παραχωρήσεις - από πλευράς αντιπροεδρίας στον ίδιον και υπουργείων στο κόμμα του – στον Ιγκλέσιας θα οδηγήσουν ασφαλέστατα σε νέες προστριβές. Πολύ περισσότερο που στον Σάντσεθ δόθηκε η αντιπροεδρία για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και την Ατζέντα 2030 κατά της φτώχειας.
Προβλήματα θα δημιουργηθούν χωρίς αμφιβολία και με τους (απέχοντες) Καταλανούς, καθώς στις 10 Ιανουαρίου, ο φυλακισμένος Καταλανός ηγέτης Οριόλ Ζουνκέρας έχασε την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ήδη οι Καταλανοί καταγγέλλουν ότι «η Ισπανία δεν σέβεται το Κράτος Δικαίου»…
Όλοι εναντίον όλων!
Και ήδη το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι συγκρουσιακό καθώς σε κρίσιμα υπουργεία όπως τα Οικονομικών και Εργασίας, συνυπάρχουν υπουργοί και υφυπουργοί με εντελώς διαφορετικές απόψεις, αφού προέρχονται από τους Σοσιαλιστές και από τους Podemos.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, στην Ισπανία έχει ξεκινήσει και μια πρωτοφανής κόντρα κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, καθώς οι Podemos επέβαλαν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγκάδο στη θέση της γενικής εισαγγελέως. Με τους δικαστές να μιλούν για παραβίαση της επετηρίδας και διορισμό πολιτικού προσώπου σε θέση δικαστή! Και να καταγγέλλουν παρέμβαση του Ιγκλέσιας στη Δικαιοσύνη.
Και στο μεταξύ – το κορυφαίο! - παραμένει το πρόβλημα για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020. Τον περασμένο Οκτώβριο, οι Βρυξέλλες είχαν αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στη Μαδρίτη, επισημαίνοντας «σημαντικούς κινδύνους» για εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Στις 14 Ιανουαρίου, η νέα κυβέρνηση Σάντσεθ εξέφρασε την βούλησή της να επιταχύνει την διαδικασία, με την υπουργό Οικονομίας και εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο να δηλώνει ότι η Μαδρίτη διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευνοϊκότερους όρους για την εκπλήρωση των περικοπών περίπου 8 δις ευρώ, που απαιτούν οι Βρυξέλλες για τον νέο προϋπολογισμό! Αλλά την διαπραγμάτευση έχει αναλάβει η υπουργός Οικονομικών Νάδια Καλβίνιο που θεωρείται «εκλεκτή των Βρυξελλών»!
Και επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, όχι μόνο το 2020 μπήκε στην Ισπανία χωρίς η χώρα να έχει ψηφισμένο προϋπολογισμό, αλλά αυτός δεν πρόκειται να κατατεθεί για ψήφιση πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου – και αφού… εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πλειοψηφίες για την υπερψήφισή του!
Και ενώ δεν έχουν προϋπολογισμό, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε αύξηση των συντάξεων κατά 0,9% στο υπουργικό συμβούλιο της 14ης Ιανουαρίου και αυξήσεις 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στο υπουργικό συμβούλιο της 21ης Ιανουαρίου, επιβαρύνοντας τον (ανύπαρκτο) προϋπολογισμό κατά 3,21 δις ευρώ!
Και το ρουμανικό θαύμα
Την ίδια ώρα, προς πρόωρες εκλογές οδεύει και η Ρουμανία, της οποίας η κυβέρνηση μειοψηφίας του συντηρητικού πρωθυπουργού Λούντοβιτς Όρμπαν άντεξε μόλις… δύο μήνες.
Η προκάτοχός του Βιορίκα Νταντσίλα, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είχε ανατραπεί στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, όταν υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής στην κυβέρνησή της.
Αλλά και αυτή είχε προηγουμένως εγκαταλειφθεί από τους συμμάχους της στον δικό της κυβερνητικό συνασπισμό: Τον Αύγουστο του 2019 το φιλελεύθερο κόμμα ALDE είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη του και οι τρεις υπουργοί του είχαν παραιτηθεί από την κυβέρνηση Νταντσίλα.
Ευτυχώς που η σοσιαλίστρια Βιορίκα Νταντσίλα είχε προλάβει, τον Μάρτιο του 2019, να συγχαρεί τον κ. Τσίπρα για την… έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια! Λίγες μέρες αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας στη Ρουμανία…