17.1.20

Αποκλειστικό: Αμυντική συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ Γαλλικού και ΠΝ


Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού καταγράφθηκε χθες στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μεταξύ ΠΝ και Marine Νationale. ‎Χθες στο ναύσταθμο βρέθηκε ο Γάλλος Αρχηγός Στόλου ο οποίος συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογο του ώστε και τυπικώς να κλείσει το θέμα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» εντάσσεται στη μόνιμη δύναμη συνοδείας της ομάδας μάχης πλοίων του Γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει σε πρώτη φάση μια φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ αλλά δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση η συνεργασία να επεκταθεί και με περισσότερα πλοία.

Μια πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και σύνθεση τακτικής εικόνας επιφανείας για την Ανατολική Μεσόγειο που θα έχει το ΠΝ μέσω των πλοίων που συνοδεύουν το Charles de Gaulle καθώς και των αεροσκαφών που θα επιχειρούν από αυτό.
Είναι μια εξαιρετικά ουσιώδης πλευρά αυτής της συμφωνίας αφού το ΠΝ θα έχει πλήρη εικόνα των κινήσεων σε ότι πετάει και πλέει. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα πραγματοποιηθούν και συνεκπαιδεύσεις μεταξύ Αεροπορικών και Ναυτικών δυνάμεων των δύο κρατών.
Πρόκειται επίσης για μια ξεκάθαρη στήριξη των ελληνικών διπλωματικών θέσεων από τη Γαλλία προς τον Ελληνισμό και τα δύο κράτη του σε Ελλάδα και Κύπρο με εργαλείο το ΠΝ. Παράλληλα, η ομάδα μάχης πλοίων του Charles de Gaulle θα υποστηρίζεται όταν και όπου απαιτείται σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας και από άλλες μονάδες του ΠΝ.
Φυσικά είναι ευχής έργον το ΠΝ να στείλει και παραπάνω μονάδες αποκομίζοντας για τη χώρα μας τα μέγιστα διπλωματικά οφέλη. Σημειώνεται, ότι στο πρόσφατο παρελθόν ελληνικό υποβρύχιο συμμετείχε στην ομάδα μάχης αμερικανικού αεροπλανοφόρου κατά τη παρουσία του στην Μεσόγειο.
https://defencereview.gr/