Αυτό που συμβαίνει στη Σάμο θα ήταν ένα καλό σενάριο για να γυριστεί ταινία. Χωρίς καμιά λογική, χωρίς καμιά προετοιμασία, ξεκίνησε η  μεταφοράς 500 αλλοδαπών από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο λιμάνι Μαλαγαρίου. Εκεί τους περίμεναν τα αρματαγωγά.
Η μεταφορά ξεκίνησε με λεωφορεία που κινήθηκαν συνοδεία αστυνομικών. Σύμφωνα με την κα Δέσποινα Αναγνώστου, από την Ύπατη Αρμοστεία, τη μεταφορά ανέλαβε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς την εμπλοκή της Ύπατης Αρμοστείας. Χθες αναχώρησαν από τη Σάμο και έντεκα ασυνόδευτοι ανήλικοι με κατεύθυνση ξενώνες φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης, την προσεχή Τρίτη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από τη Σάμο άλλοι δέκα ασυνόδευτοι ανήλικοι προς την ενδοχώρα.
Πάντως κάτοικοι της Σάμου καταγγέλλουν πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι γελοίο. Θα  γεμίσει η ενδοχώρα με μετανάστες. Και μετά θα ξεκινήσουν τα προβλήματα.
Η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας προβλέπει ότι όλοι όσοι φθάνουν παράνομα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να παραμείνουν εκεί και δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα (εκτός αν κριθούν ευάλωτοι ή είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι). Τώρα η Κυβέρνηση με το πρόσχημα του «ευάλωτου» κάνει άσκοπες κινήσεις. Το ξέρουν και στην κυβέρνηση ότι κάνουν άσκοπες κινήσεις για αυτό και ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε πως πρόκειται για μια «Πιλοτική επιχείρηση η οποία θα συνεχιστεί, αν επιτύχει, ως κανονική δραστηριότητα. Μας έβγαλε και ορισμένα συμπεράσματα για τα άλλα τα νησιά».
Το κακό είναι ότι όσοι αποδεδειγμένα φθάνουν από την Τουρκία δεν τους στέλνουν πίσω με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεταφέρεται στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη Σάμο κατασκευάζουν  νέο Κέντρο Αλλοδαπών.Το έργο αφορά τρία όμορα οικόπεδα που ανήκουν σε ιδιώτες και η σχετική απόφαση μίσθωσής τους έχει δημοσιευτεί στη «Διαύγεια». Τα οικόπεδα βρίσκονται στην περιοχή Ζερβού, σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το Βαθύ.  Το νέο ΚΕΠΑ θα διαθέτει περίπου 1.200 θέσεις, ενώ ο χώρος του σημερινού Κέντρου θα παραχωρηθεί στο δήμο για να αξιοποιηθεί προς όφελος των… κατοίκων.
Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα γίνει αποσυμφόρηση του νησιού και οι επιχειρηματίες τραβάνε τα μαλλιά τους γιατί ξεκινάει η τουριστική περίοδος και το νησί είναι γεμάτο από πρόσφυγες.