11.1.20

Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ


Όπως γνωρίζουμε, την περασμένη εβδομάδα είχαμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά γράμματα από πολλούς από εσάς που ζητούσατε την γνώμη μου για την έκβαση της. Σας ευχαριστώ που θεωρήσατε την γνώμη μου άξια συμβουλής.

Παρακολούθησα την συνέντευξη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τράμπ, από την τηλεόραση, γιατί, όπως σας έχω πεί και στο παρελθόν, η Ελληνική πρεσβεία δεν με θεωρεί πλέον φιλικό η άξιο πρόσωπο να με καλέσει σε τέτοιου είδους πολιτικές εκδηλώσεις, ενώ για πάρα πολλά χρόνια ήμουν από τους σταθερούς και άξιους ομογενείς της Ουάσιγκτον που συχνά η Ελληνική πρεσβεία καλούσε να παρευρεθώ σε όποιες εκδηλώσεις της η για να ξεσηκώσω την ομογένεια και να παρέμβουμε στο  Κογκρέσο για θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα…Βλέπετε αρνήθηκα να υποκύψω στις τότε απαιτήσεις του πρέσβη Λαλάκου, και του κ. Κοτζιά, να μην γίνουν τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία μας και -τιμωρήθηκα! 
Καμία πρόσκληση δεν στάλθηκε στην Παμμακεδονική Ένωση, τρέμοντες στην ιδέα ότι θα θέταμε ερωτήματα στον πρωθυπουργό για τα Σκόπια, για την συμφωνία των Πρεσπών και για την πρόσφατη παραίτηση του Ζάεφ, και τι πρόκειται να γίνει τώρα που η αντιπολίτευση  είναι έτοιμη να αναλάβει την κυβέρνηση.  Το πρόβλημα φίλοι μου είναι πολύ μεγάλο και κανείς δεν μιλάει΄.Δεν είναι μόνο το Αιγαίο!
Βέβαια, οι ίδιες ερωτήσεις έγιναν στον πρωθυπουργό την προηγούμενη ημέρα στην Φλόριδα, από μέλη της Παμμακεδονικής, κατά την διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στους ομογενείς.  Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτές και αναφέρθηκε μόνο στα άλλα γνωστά Εθνικά θέματα. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης άλλα έλεγε κατά την προεκλογική του εκστρατεία και άλλα κάνει τώρα!
Αφού λοιπόν η Ελληνική πρεσβεία δεν μας έστειλε καμία πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στην συνέντευξη του Λευκού Οίκου, εδώ στην Ουάσιγκτον, εμείς κάναμε τα δικά μας σχέδια μέσω των γνωριμιών μας στο Κογκρέσο, όπου μας διαβεβαίωσαν, ότι ο πρόεδρος μας Δημήτρης Φιλιππίδης, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, θα μπορούσε να παρευρεθεί στην συνέντευξη στον Λευκό Οίκο, έστω και χωρίς πρόσκληση.   Μάλιστα, ο πολύ καλός φίλος και υποστηρικτής της Παμμακεδονικής, βουλευτής Γκάς Μπιλιράκης από την Φλόριδα, προσκάλεσε τον Φιλιππίδη να μείνει στο σπίτι του εκείνο το βράδυ, ( πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ) για να πάνε την άλλη ημέρα στον Λευκό Οίκο μαζί και να είναι σίγουροι ότι θα μπορούσε ο Φιλιππίδης να περάσει τον απαραίτητο έλεγχο. Δυστυχώς όμως, η Αστυνομία και η Μυστική Υπηρεσία είχαν τις δικές τους οδηγίες τους και ο πρόεδρος μας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί!   
Τώρα, η υποδοχή του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ήταν εντυπωσιακή με όλη την επισημότητα από τον πρόεδρο Τράμπ. πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει σε Έλληνα ηγέτη…τουλάχιστον όσο θυμάμαι εγώ. Η συνέντευξη που ακολούθησε, του πρωθυπουργού και του προέδρου Τράμπ, κατά την ταπεινή μου γνώμη πήγε καλά.  Ο κ. Μητσοτάκης εντυπωσίασε με τα άπταιστα αγγλικά του,(εν αντιθέσει  με τον Τσίπρα), έθεσε την Ελληνική ατζέντα  για όλα τα σημαντικά θέματα όπως η Τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, για την δήθεν «συμφωνία» Τουρκίας-Σάρατζ,, την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, τα F-35 αεροσκάφη και συμμετοχή στην παραγωγή τους, για τις επενδύσεις, την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, τον αγωγό East Med  κ.α. και φυσικά όλα τα εμφατικά ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να ξεκαθαρίσει στην αμερικανική πλευρά ότι δεν «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» κλπ.  Και ήταν αυτό ακριβώς που θέλουν να ακούσουν οι ξένοι επενδυτές!
Δυστυχώς η  προσοχή του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν στραμμένη στην προαναγγελθείσα επίθεση των Ιρανών εναντίον Αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και στις διάφορες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. ’όμως ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να θέσει τα παραπάνω θέματα επιδέξια και στην κατάλληλη στιγμή- και ομολογώ αυτό μου άρεσε! Η συνάντηση γενικά ήταν ύποπτα ήσυχη, που δεν σημαδεύτηκε από κανένα επεισόδιο άξιο αρνητικής προβολής από τους καραδοκούντες δημοσιογράφους και άλλους «ενδιαφερόμενους» που παρεβρίσκοντο.
Διάβασα στα Ελληνικά ΜΜΕ, τα σχόλια της αντιπολίτευσης, ότι η Ελλάδα τα έδωσε όλα στην Αμερική και τώρα δεν μας υποστηρίζει κλπ.κλπ. Αγαπητοί μου φίλοι, μην ξεχνάτε ότι ο Τράμπ, σαν ένας τεχνοκράτης πρόεδρος, όταν σε υποδέχεται στον Λευκό Οίκο, το κάνει για να ακούσει τι έχεις να δώσεις και όχι για το τι θέλεις να πάρεις! αυτό μην το ξεχνάτε! Για αυτό έγραφα στις διάφορες «σκέψεις μου» για ανταλλάγματα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αμυντική συμφωνία!!..Η Αμερική, δημόσια, ποτέ δεν σταμάτησε να εκφράζει την πάγια θέση της ότι θα κάνει τα πάντα να κρατήσει την Τουρκία μακριά από τον Πούτιν και την Ρωσία. Όπως, σίγουρα, διπλωματικώς και μυστικώς κάνει ότι μπορεί για να ελέγξει την επιθετικότητα της Τουρκίας προς τους γείτονες και συμμάχους της. Αλλά ο Ερντογάν είναι δύσκολο καρύδι, απρόβλεπτος και αχόρταγος!  Δεν είναι εύκολη υπόθεση!
Οι δημόσιες ανακοινώσεις μετά την συνάντηση, επανέλαβαν τα γνωστά, καθιερωμένα διπλωματικά σχόλια: «Άριστο το επίπεδο των διμερών σχέσεων που περνούν την καλύτερή τους φάση», «Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας», «Εγκωμιαστικά τα σχόλια του Τράμπ για την Ελληνική οικονομία» και διάφορα άλλα.                                      
Στην πολιτική όμως, τα πραγματικά αποτελέσματα μιας συνάντησης θα φανούν μόνο στο μέλλον. Όσοι πανηγυρίζουν για μεγάλες επιτυχίες, ή όσοι διαλαλούν μεγάλες αποτυχίες, απλά επιδεικνύουν έλλειψη σοβαρότητας. 
Ένας άσχετος παρατηρητής σίγουρα θα σημείωνε, όπως και εγώ, την επίμονη σιωπή του Αμερικανού προέδρου στην απόλυτα εύστοχη παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, όταν επεσήμανε πάντοτε σε άψογα Αγγλικά, πως η παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη αποσταθεροποιεί και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, και όχι μόνο τα Ελληνικά αλλά και τα  Αμερικανικά ζωτικά συμφέροντα.  Δεν γνωρίζω εάν αυτή η επίμονη σιωπή του Τράμπ σε όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν άρνηση η - μήπως συναίνεση? Εγώ νομίζω ότι ήταν λίγο και από τα δύο! - και αυτό θα το δούμε σύντομα.   
Πάντως εγώ που το παρακολουθώ για προσωπικούς λόγους, το χρηματιστήριο μου δείχνει και τα δύο!!...συνεχίζει την ανοδική πορεία του, όμως μικρή και με κάποια επιφύλαξη.
 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο από μόνη της, υποδηλώνει την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδος και της σταθερότητας που εκφράζει στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ασυνήθιστη σιωπή του Ν. Τράμπ στις Τουρκικές προκλήσεις, σε αντίθεση με την θερμή φιλελληνική θέση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Πένς, του υπουργού Πομπέιο του Στέητ Ντεπάρτμεντ και γενικά του Κογκρέσου, καθώς και η παντελής έλλειψη οποιουδήποτε αρνητικού σχολίου του Ντόναλτ Τράμπ για την Τουρκία, δεν σημαίνουν απαραίτητα επιδοκιμασία των πεπραγμένων της Τουρκίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Όλοι γνωρίζουν το παιχνίδι του Τούρκου προέδρου και τις προθέσεις του. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει πάρει όλον τoν θησαυρό του ISIS μετά την διάλυση του Χαλιφάτου, χρήματα που υπολογίζονται σε πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι τα χρήματα αυτά που χρησιμοποιεί για να πληρώνει τους διάφορους μισθοφόρους που πολεμούν για λογαριασμό της Τουρκίας, αλλά και να αναπτύξει την πολεμική της βιομηχανία. Ο Ερντογάν όλο βρίσκει διάφορες δικαιολογίες για όλα τα παράλογα που κάνει, τις περισσότερες φορές για να επιρρεάσει την κοινή γνώμη στην χώρα του, αλλά συνήθως χωρίς να έχουν κανένα διπλωματικό αντίκρισμα πουθενά.
Στην σκακιέρα των μεγάλων συμφερόντων, η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα.  Για πρώτη φορά, από ότι θυμάμαι, τα συμφέροντα της Ελλάδος ταυτίζονται με αυτά της Αμερικής, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και γενικά της Ευρωπαικής Ένωσης.  Το ζητούμενο είναι εάν θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει αυτά διατηρώντας σταθερή την πορεία της προς την ανάπτυξη της οικονομίας της και την υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας της, απέναντι σε μία πολύ επικίνδυνη Τουρκία, σύντομα Χαλιφάτο, με παράλογες απαιτήσεις!
Αγαπητοί μου φίλοι αυτές είναι οι τελευταίες μου «Σκέψεις» και βεβαίως έχετε το δικαίωμα να διαφωνείτε και να μου το πείτε.
Με αγάπη και εκτίμηση,
Στέλιος Κυριμλής
Πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου                                                                                                                                               
Greater Washington D.CArea
Πρώην Ύπατος Πρόεδρος                                                                                                                            
Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής


Steve A. Kirimlis, VP
Courtesy Title & Escrow Corp.
Reges Law Firm, P.C. General Counsel
Maryland Office:                                         Virginia Office:
10411 Motor City Drive, Suite 301           8133 Leesburg Pike, Suite 360
Bethesda, MD 20817                                  Tysons Corner,Vienna, VA 22182

Bus: 240-395-1391
Fax: 240-395-1393
Licensed in MD/DC/VA/PA