25.1.20

Με σύσφιξη των σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο απαντά η Αθήνα στις απειλές Ερντογάν


Μήνυμα περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Με διπλή αεροναυτική παρουσία στο Αιγαίο αλλά και στο Λιβυκό πέλαγος Νότια της Κρήτης το Παρίσι σηματοδοτεί στην πράξη τη διεύρυνση της συμμαχίας με την Αθήνα και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Τις επόμενες ώρες καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά το Γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude ενώ σχεδόν ταυτόχρονα το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle θα βρίσκεται νότια της Κρήτης.

Μήνυμα περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και σε στρατιωτικό επίπεδο αναμένεται να στείλει το απόγευμα της Δευτέρας πάνω από το κατάστρωμα του Dixmude ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.


Η ενίσχυση του άξονα Αθήνας και Παρισιού προβλέπεται να επισφραγιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιλίσια Πεδία και την συνάντησή του με τον Εμάνουελ Μακρόν, την δεύτερη μέσα σε ένα τετράμηνο. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μάλιστα δεν αποκλείουν να γίνει αναφορά από τον Γάλλο πρόεδρο και σε περαιτέρω βήματα στρατιωτικής συνεργασίας με αυξημένη παρουσία Γαλλικών δυνάμεων σε ευαίσθητες για την Ελλάδα περιοχές τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην προηγούμενη άλλωστε επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργό στο Παρίσι ο Εμάνουελ Μακρόν είχε διαμηνύσει ότι η Γαλλία θα έστελνε πολεμικά πλοία στην περιοχή κάτι που έκανε πράξη με το Dixmude και φυσικά με το Charles De Gaulle.

«ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» με Γαλλική αεροναυτική ενίσχυση

Ο κατάπλους του ελικοπτεροφόρου Dixmude στο λιμάνι του Πειραιά θα διαρκέσει λίγα μόλις εικοσιτετράωρα καθώς το Γαλλικό υπερσύγχρονο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης Mistral θα λύσει κάβους και θα βάλει ρότα προς το Βόλο. Εκεί που χτυπά η καρδιά των Ελλήνων Πεζοναυτών της 32ηςΤαξιαρχίας.

Η μεγάλη άσκηση υψηλού συμβολισμού ‘’ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020’’ αρχίζει στα μέσα της εβδομάδας από το πεδίο βολής στα Γλαφυρά Μαγνησίας. Εκεί Γάλλοι πεζοναύτες οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με δύναμη Αμερικανών πεζοναυτών και φυσικά με τους Έλληνες συναδέλφους τους θα πραγματοποιήσουν μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερης δυσκολίας.

Πυρά με φορητό οπλισμό και κίνηση ομάδων πεζοναυτών προβλέπουν κάποια από τα σενάρια τα οποία θα εκτελεστούν με κορύφωση την τελευταία ημέρα όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλης κλίμακας άσκηση. Στη συνέχεια οι πεζοναύτες θα επιβιβαστούν τόσο στο Γαλλικό Dixmudeτο οποίο μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 700 κομάντος όσο και σε Ελληνικό αρματαγωγό για να εκτελεστούν αεροναυτικές ενέργειες με τη συνδρομή Γαλλικών ελικοπτέρων NH-90 από το ελικοπτεροφόρο τόσο στη Σκύρο όσο και σε νησί υψηλού συμβολισμού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Το Charles De Gaulle νότια της Κρήτης

Την ώρα που το Dixmude θα πλέει στο Αιγαίο, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulleαναμένεται να βρίσκεται νότια της Κρήτης επικεφαλής της Γαλλικής αρμάδας στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα ‘’ΣΠΕΤΣΑΙ’’. 

Ως ‘’εμπροσθοφυλακή’’ σύμφωνα με πληροφορίες κινείται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και Γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο αυξάνοντας κατακόρυφα την επιχειρησιακή δύναμη κρούσης της αρμάδας.

Φορτωμένο με Rafalle και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας το Γαλλικό αεροπλανοφόρο θα προχωρήσει μαζί με Ελληνική αεροναυτική δύναμη σε μια σειρά ασκήσεων όσο θα πλέει στο Λιβυκό πέλαγος κινούμενο ανατολικά. Είναι η περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο κάδρο των Τουρκικών διεκδικήσεων με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο συνεργασίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.


Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές η παρουσία στην περιοχή και οι ασκήσεις με συμμετοχή Γαλλικών πλοίων αλλά και πεζοναυτών αποτελούν μόνο την αρχή. Το Παρίσι έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για συνεχή παρουσία τους επόμενους μήνες σε μια σειρά ασκήσεων που διοργανώνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπως η ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’ και ο ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’.

Πηγή: Κώστα Σαρικά newpost.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
https://i-epikaira.blogspot.com/