5.1.20

Θεριεύει ο "Ηφαιστίωνας"


Από το πρωί οι ψυχρές αέριες μάζες που θα προκαλέσουν τη νέα κακοκαιρία «Ηφαιστίων», έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας και έως το απόγευμα αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση από το απόγευμα, ενώ, κατά τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού
Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), βροχές αναμένονται στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο. Στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, ενώ από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Τις ίδιες ώρες, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.
Στην Αττική βροχές αναμένονται από το μεσημέρι, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.
Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα δέκα μποφόρ.
Δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής έως και τη Δευτέρα των Θεοφανείων, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, καθώς χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.
Την Δευτέρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.
Χιονίζει στην Κοζάνη 
Ήδη, έντονη χιονόπτωση παρατηρείται αυτή την ώρα στο δρόμο Κοζάνης-Λάρισας στο ύψος του Τρανόβαλτου με πολλούς οδηγούς να εκφράζουν παράπονα για τη μη ρίψη αλατιού στο οδόστρωμα.
Παράλληλα, σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων αλλά και η Κρήτη, που αναμένεται να χτυπήσει η κακοκαιρία. 
Στα λευκά ο Χορτιάτης Θεσσαλονίκης
Στο μεταξύ, μ΄ένα λευκό... πέπλο «ντύθηκε» από νωρίς το πρωί το όρος Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη, υποδεχόμενο το κύμα κακοκαιρίας.
Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους στο καταφύγιο του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και λειτουργεί κανονικά για όσους θέλουν να χαρούν το λευκό τοπίο.
«Είναι το πρώτο χιόνι του 2020» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Γεωργουλή, εκ των διαχειριστών του καταφυγίου, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει ανοικτό και τα Θεοφάνεια. Η προσέγγιση στο καταφύγιο γίνεται είτε οδικώς είτε μέσω ορειβατικού μονοπατιού με πορεία μιάμιση ώρας.
Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχει πέσει αισθητά από το πρωί ενώ σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας-προς το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας», Καστοριάς – Φλώρινας, από 25ο έως 28ο χιλιόμετρο (μέσω Βιτσίου) και Φλώρινας-Καστοριάς, (μέσω Βιτσίου), από 20ο μέχρι 30ο χιλιόμετρο.
Σε ετοιμότητα η Πάτρα
Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται από σήμερα Κυριακή 5/1 έως και την Τρίτη 07/1 ο Δήμος Πατρέων με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις – παγετό – θυελλώδεις ανέμους) σύμφωνα με το υπ. αριθμ. : 34/03.01.2019 Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Γ.Γ.Π.Π.  
Το Προσωπικό του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των Διευθύνσεων Δήμου Πατρέων  και της  ΔΕΥΑΠ, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση όποιον προβλημάτων δημιουργηθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία .
Ο Δήμος Πατρέων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να:
•    Βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα.
•    Βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
•    Περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις.
•    Αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
     
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ
•    Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να  προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
•    Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
•    Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
•    Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
•    Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
     
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΠΑΓΕΤΟΥ
•    Εάν διαμένουν σε δύσβατη περιοχή, να φροντίσουν να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
•    Να αποφύγουν μετακινήσεις και να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες κατά την οδήγηση και να υπάρχει μεγάλη προσοχή σε σημεία που πιθανόν έχει δημιουργηθεί παγετός
•    Να αλλάξουν πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκονται σε δύσβατο δρόμο.
•    Να αποφύγουν να οδηγούν σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
•    Να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
•    Να ντυθούν με πολλά στρώματα από ελαφριά ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορέσουν αδιάβροχες μπότες
Σε περίπτωση κινδύνου, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112 .
Παράλληλα, σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, βρίσκονται και οι υπηρεσίες στην Κρήτη.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης, από το πρωί έχει αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου ο μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι 40 πυροσβεστικές υπηρεσίες στο νησί και η 3η ΕΜΑΚ.
«Από το απόγευμα, το νέο κύμα κακοκαιρίας, αναμένεται να ξεκινήσει με καταιγίδες, ενώ τη νύχτα η πρόγνωση αναφέρει ότι θα πέσουν τα πρώτα χιόνια. Από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, η χιονόπτωση θα κατέβει σε χαμηλότερο υψόμετρο. Εκείνο πάντως που καθιστά διαφορετικό αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που θα ξεπερνούν τα 100 χλμ. την ώρα. Χρειάζεται προσοχή και αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, σωστή προετοιμασία των οχημάτων με πλήρη καύσιμα και αντιολισθητικές αλυσίδες, τις οποίες οι οδηγοί να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετούν» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.
Από νωρίς το πρωί, τα οχήματα της Πυροσβεστικής, όπως είπε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, με επίκεντρο την ύπαιθρο έχουν ξεκινήσει περιπολίες στις οποίες συμμετέχουν αξιωματικοί και διοικητές των Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Δήμων και της Περιφέρειας.
zougla.gr