8.1.20

Ιράν: «Κόψατε το χέρι του Σουλεϊμανί - Θα σας κόψουμε το πόδι στην Μέση Ανατολή» - Η Τεχεράνη απειλεί με συνέχεια...

Το Ιράν προχωράει στην πιο ακραία ρητορική επιχειρώντας να δείξει στις ΗΠΑ ότι δεν φοβάται να κλιμακώσει την κρίση στον Περσικό Κόλπο και ότι μπορεί να προκαλέσει ένταση διαρκείας, απειλώντας τους Αμερικανούς με ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ σήμερα ότι η Ουάσινγκτον ίσως να «έκοψε το χέρι» του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το «πόδι» των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.
Ο Ροχανί έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.
Το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι πολύ μεγάλο αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που καθιστούν την χώρα αυτήν «δύσκολη» ακόμα και για τους Αμερικανούς.
Απαιτεί πολύ μεγάλους οικονομικούς και αμυντικούς πόρους για να υποταχθεί, είναι στρατηγικής σημασίας εταίρος της Κίνας και της Ρωσίας και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να καταστήσει την «καρδιά» της Μέσης Ανατολής σε ένα πολύ εχθρικό μέρος για τις ΗΠΑ λόγω του έντονου σιιτικού στοιχείου.
Η θρησκεία στην Μεσοποταμία παίζει τον μέγιστο ρόλο. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ. Όλοι περιμένουν εναγωνίως το διάγγελμά του στις 6 το απόγευμα
Μια παρατεταμένη κρίση στον Κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τότε αυτοί που θα κτυπηθούν περισσότερο είναι οι Ευρωπαίοι και δυστυχώς η Ελλάδα, οι οποίοι δεν παράγουν ούτε ένα λίτρο πετρελαίου και κάνουν εισαγωγές.
pronews