23.12.19

«Έκλεισε» η συμφωνία για δύο ισραηλινά UAV «HERON» - Θα επιχειρούν από την Κρήτη


Την 18 και 19 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α.), στο Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης της Ισραηλινής πλευράς.
Όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον ομόλογο του της SIBAT, Τξχο (ε.α.) Yair KULAS, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Israel Aerospace Industries (IAI), κατόπιν αιτήματος της».
Οι δύο άνδρες υπέγραψαν συμφωνία άμεσης απόκτησης από την Ελλάδα, με την μέθοδο leasing, 2 Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV’s) τα οποία θα επιχειρούν από την Κρήτη (115ΠΜ) και θα έχουν τον ρόλο επόπτευσης όλης της ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Tα Heron έχουν μέγιστη αυτονομία πτήσης ως 52 ώρες σε ύψος 35.000 ποδών με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα.
Το πλεονέκτημά τους, έναντι των τουρκικών Bayraktar, που κατασκευάζει η εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν, είναι ότι μπορούν να μεταδώσουν από το μέγιστο ύψος – όσο το επιτρέπει η νέφωση – στο κέντρο επιχειρήσεων εικόνα live καταγράφοντας κάθε δραστηριότητα σε ακτίνα τουλάχιστον 30 μιλίων από το σημείο που βρίσκονται.
Από την άλλη  βέβαια πρόκειται για ένα σύστημα αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών και μόνο και δεν μπορεί να φέρει οπλισμό.
Δείτε το επίσημο βίντεο επίδειξης του UAV


pronews