21.12.19

Κυρώσεις ΗΠΑ για Nord Stream 2 & TurkStream: Ζητούν διακοπή εργασιών


Σε ισχύ τίθενται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την εθνική άμυνα (γνωστό ως NDAA), όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για τα πρότζεκτ του Nord Stream 2 και του TurkStream. Προηγουμένως, την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε το νομοσχέδιο, καθιστώντας το νόμο του κράτους.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και της Συρίας, παράλληλα με μια σειρά από μέτρα. Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς Nord Stream 2 και TurkStream, το νομοσχέδιο ζητά την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ενώ επίσης επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, απαγορεύοντας την παράδοση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει, σχετικά με το αμερικανικό νομοσχέδιο, ότι σε περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις, η Άγκυρα θα απαντήσει. Εν τω μεταξύ, αφότου ο Τραμπ επικύρωσε το νομοσχέδιο, η Allseas, με έδρα την Ελβετία, που συμμετέχει στο πρότζεκτ του Nord Stream 2 ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες κατασκευής, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.
Ο Nord Stream 2 αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της Gazprom και πέντε ακόμη ευρωπαϊκών εταιρειών: Της γαλλικής ENGIE, της αυστριακής OMV, της βρετανο-ολλανδικής Royal Dutch Shell και των γερμανικών Uniper και Wintershall. Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει, και κατά το παρελθόν, με κυρώσεις για το πρότζεκτ. Ο TurkStream προβλέπεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και στη συνέχεια στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 8 Ιανουαρίου 2020.
defence-point