2.12.19

Μία χώρα έρμαιο της τύχης της: Το ΥΠΕΘΑ έβγαλε σε... «δημόσια διαβούλευση» τα ανταλλακτικά των Mirage & των υποβρυχίων

Το είδαμε κι αυτό, νομοσχέδια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τίθενται προς δημόσια διαβούλευση, δηλαδή το ΥΠΕΘΑ δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για την άμυνα της χώρας και ρωτάει την ελληνική κοινωνία!
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφορά στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, την υποστήριξη των MIRAGE-2000/5 και την παροχή επιπλέον υλικών (τορπιλών) για τη συντήρηση των υποβρυχίων τύπου 214 και 209!

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί από τις 29 Νοεμβρίου η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας» που αφορά μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 και την υποστήριξη των MIRAGE-2000/5.
Φυσικά εννοείται ότι στην δημόσια διαβούλευση θα μπορούν να «βλέπουν» και όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως φερειπείν το τουρκικό ΥΠΑΜ, το τουρκικό ΥΠΕΞ...
Δηλαδή έχουμε δημόσια διαβούλευση για αντικείμενα στα οποία υπάρχουν μοναδικές πηγές! Π.χ. τα ανταλλακτικά των Mirage 2000 παράγονται μονάχα από την Dassault, τα ανταλλακτικά των υποβρυχίων παράγονται μονάχα από την ThyssenKrupp Marine Systems!
Δημόσια διαβούλευση γίνεται μονάχα για διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουν περισσότεροι εκ του ενός κατασκευαστών για τα προϊόντα για τα οποία ζητάμε.
Φυσικά η όλη διαδικασία μπορεί να καταλήξει σε καθυστέρηση ή σαμποτάρισμα. Μπορεί να εμφανιστεί ο οποιοσδήποτε και να πει ότι «έχω τα ανταλλακτικά που ζητάτε και τα δίνω σε τιμή 50% κάτω» τότε το ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να κατοχυρώσει τον διαγωνισμό σε αυτόν που μειοψηφεί.
Όταν έρθει η ώρα της εγγυητικής επιστολής ο ανάδοχος μπορεί να πει «συγγνώμη τα πούλησα» και να έχουν χαθεί έξι μήνες χωρίς λόγο. Έξι μήνες όμως που είναι κρίσιμοι για την Εθνική Άμυνα.
Βέβαια αυτά τα κόλπα είχαν γίνει και στα ρωσικά ΤΟR και ΟSΑ με δημόσιες διαβουλεύσεις όπου εμφανίστηκαν προμηθευτές από την ανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα τα συστήματα να μην μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι που τελικά υπογράφτηκε η σύμβαση για τα TOR-M1 και τουλάχιστον διαθέτουμε αυτό το σύστημα σε επιχειρησιακή κατάσταση.
Επίσης, κυρώνεται σχέδιο Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS), και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. (ΕΝΑΕ), «η οποία κρίνεται και χαρακτηρίζεται επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο και αφορά στα Επιπλέον Υλικά (ExcessMaterials) των υποβρυχίων».
Ποιες άλλες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται
Περαιτέρω στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν:
- Στη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.»
- Στην εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και ΝΙΜΤΣ
- Θέματα σταδιοδρομικής φύσης των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματιών οπλιτών
- Στις μετατάξεις του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου
- Στη χορήγηση μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
«Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας επί των σχετικών ρυθμίσεων», αναφέρει σχετικά ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

https://www.pronews.gr/