18.12.19

Θα υπογράψει ο Ν.Τραμπ την αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 (και το ΝΑΤΟ);

Φυσικά ΟΧΙ!
Juan

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τους Αμερικανούς που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξουν την οριστική αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ή να υποστούν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο γόητρό τους παραδίδοντας στην Άγκυρα τα μαχητικά, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA), το οποίο προβλέπει την ακύρωση της συμφωνίας.

Το νομοσχέδιο έχει σταλεί πλέον στον Λευκό Οίκο, όπου αναμένει την υπογραφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει νόμος του κράτους.
Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα δεν είναι στρατιωτικό αλλά καθαρά πολιτικό. Εάν η Τουρκία δεν παραλάβει τα μαχητικά τότε απλώς θα τεθεί εκτός ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει πως η αρχιτεκτονική ασφαλείας των ΗΠΑ θα αλλάξει ριζικά.
Ο Ν.Τραμπ δεν το θέλει αυτό, αλλά ήδη οι Αμερικανοί έχουν φανεί ιδιαίτερα αδύναμοι απέναντι στους Τούρκους και όλος ο πλανήτης το βλέπει αυτό.
Ο νόμος για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εγκρίθηκε την Τρίτη με 86 ψήφους υπέρ και 8 κατά, απαγορεύει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία.
Παράλληλα, προβλέπει τη συνολική αποπομπή της από το πρόγραμμα της βιομηχανικής τους παραγωγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός δίνει 30 εκατομμύρια δολάρια στο Πεντάγωνο για την αποθήκευση των αεροσκαφών που είχαν τυπικά παραδοθεί στη Τουρκία, αλλά των οποίων η μεταφορά δεν είχε γίνει, καθώς μέχρι και σήμερα παραμένουν αποθηκευμένα σε αμερικανικές βάσεις.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο, ο προϋπολογισμός «απαγορεύει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία και εκφράζει την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η απόκτηση του (ρωσικού συστήματος) S-400 από την Τουρκία αποτελεί σημαντική συναλλαγή στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και ο πρόεδρος θα πρέπει να εφαρμόσει κυρώσεις στο πλαίσιο αυτού του νόμου.
pronews