13.12.19

Εκλογές στην Βρετανία: Πρόσω ολοταχώς για Brexit στις 31 Ιανουαρίου - Θρίαμβος του Μ.Τζόνσον με 43,6%!

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, νίκησε κατά κράτος τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς με 43,6% στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με το exit poll,  που έδειξε ότι κέρδισε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με την οποία όχι μόνο παραμένει ακλόνητος στην εξουσία αλλά με μεγάλη άνεση θα περάσει την συμφωνία του Brexit, την οποία διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο βρετανικός λαός την έκρινε ικανοποιητική.

Οι Εργατικοί ακολουθούν με ποσοστό 32,3%.
ΟΤζόνσον είναι πλέον πολιτικά πανίσχυρος, ουδείς θα τολμήσει να τον αμφισβητήσει είτε μέσα είτε έξω από την Βρετανία και έχει αποκτήσει μια πλειοψηφία βουλευτών, οι οποίοι έχουν όλοι δεσμευθεί να εγκρίνουν το Brexit το οποίο έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία θα έρθει στην Βουλή πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, ώστε το Brexit να μπορέσει να πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2020, έπειτα από τρεις αναβολές.
Ζούμε ιστορικές στιγμές καθώς μια πολύ μεγάλη σε γεωπολιτικό βάρος, χώρα δηλώνει πως, δεν την ενδιαφέρουν οι υπερεθνικοί οργανισμοί τύπου ΕΕ και θέλει να συνεχίσει μόνη της τον δρόμο στο πλανητικό στερέωμα.
Το Brexit θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες που μπορεί στο μέλλον να θελήσουν να αυτοεξουσιάζονται.
Η λεπτομερής εξέταση του κειμένου δεν αναμένεται πάντως να αρχίσει παρά στις αρχές Ιανουαρίου στη Βουλή των Κοινοτήτων και μετά στη Βουλή των Λόρδων, που αποτελείται από μη αιρετά μέλη.
Για να τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία πρέπει επίσης να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συμφωνία αποχώρησης προβλέπει τους όρους του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια ενός πολυτάραχου γάμου, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και τον σεβασμό των οικονομικών δεσμεύσεων. Προβλέπει επίσης μια μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020 και διευθετεί το πρόβλημα του συνόρου ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ.
Το κείμενο συνοδεύεται από μια πολιτική δήλωση, που καθορίζει το περίγραμμα της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Brexit δεν θα αλλάξει τίποτε άμεσα λόγω της μεταβατικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται απ' αυτούς, ώστε να αποφευχθεί μια βίαιη ρήξη.
Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαιώνει πως θα καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, η οποία είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι το τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Όμως πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πολύ σφιχτό για να γίνει η διαπραγμάτευση μιας τέτοιας συμφωνίας και ακόμη περισσότερο για να επικυρωθεί η συμφωνία αυτή.
Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί για ένα ή δύο χρόνια, όμως το Λονδίνο οφείλει να το ζητήσει πριν από την 1η Ιουλίου 2020. Αν ο Μπόρις Τζόνσον αρνηθεί να το κάνει, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, μπορεί να υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία.
Ο Μπόρις Τζόνσον νιώθει πάντως αρκετά ισχυρός για να αποσύρει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και χωρίς εμπορική συμφωνία. Θεωρεί ότι η Βρετανία μπορεί να συνάψει πολύ πιο επωφελείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ και με τις χώρες που αποτελούν την περιβόητη Βρετανική Κοινοπολιτεία, η οποία και θα αποτελέσει το νέο ζωτικό οικονομικό χώρο της Βρετανίας.
Εάν υπάρξει και εμπορική συμφωνία με την ΕΕ τότε η Βρετανία θα έχει πετύχει κάτι μοναδικό: Καλές δουλειές με όλους.
Μια τόσο ευρεία νίκη του Μπόρις Τζόνσον, αν επιβεβαιωθεί, είναι ισχυρότατο πλήγμα για το Εργατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο 70χρονος Τζέρεμι Κόρμπιν που είχε ήδη χάσει τις βουλευτικές εκλογές του 2017, αν και τότε είχε αποκομίσει κέρδη διότι η Τερέζα Μέι είχε πετύχει μια «πύρρειο νίκη» χωρίς αυτοδυναμία που μετά της στοίχισε το πολιτικός της μέλλον.
«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.
«Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι η νέα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δηλώνοντας ότι θα προσλάβει δεκάδες χιλιάδες προσωπικού και θα κατασκευάσει 40 νέα νοσοκομεία
Η ήττα αυτή σίγουρα θα προκαλέσει εκκλήσεις για την παραίτηση του λιγότερο δημοφιλούς αρχηγού της βρετανικής αντιπολίτευσης που έχει καταγραφεί ποτέ στις δημοσκοπήσεις και δεν θα έχει κι άλλη επιλογή από το να το κάνει.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε κάνει την έκπληξη όταν είχε τεθεί επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2015. Χάρη στην υποστήριξη της βάσης, επιβίωσε των αποπειρών να ανατραπεί από βουλευτές της παράταξής του που αποδοκίμαζαν την πολύ αριστερή γραμμή του.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επικρίθηκε επίσης πολύ για την αμφίσημη θέση του σχετικά με το Brexit -υποσχέθηκε ένα νέο δημοψήφισμα, αλλά αποφάσισε παράλληλα να παραμείνει ουδέτερος στο θέμα- γιατί ήθελε να πιάσει όλες τις τάσεις του εκλογικού σώματος.
Ήταν πολλοί κι ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Εργατικών που ήθελαν το Brexit και όπως φάνηκε ψήφισαν Μπόρις Τζόνσον.
Δεν θα ήταν υπερβολή πάντως να πούμε πως ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο Βρετανός «Ν.Τραμπ»: «Great Britain First (ή England μια που η Αγγλία είναι η βασική κυρίαρχη κυβερνώσα χώρα στον περίεργο κρατικό σχηματισμό που ονομάζεται Ηνωμένο Βασίλειο)»
O ίδιος ο Ν.Τραμπ πάντως δεν έκρυψε την χαρά του και την επιδοκιμασία του για το αποτέλεσμα

Με την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: 
● Προβλέπεται για τους Συντηρητικούς 362 έδρες, για τους Εργατικούς 203, για τους Φιλελεύθερους 11, για το SNP 48 και 1 για τους Πράσινους
● Και ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν διατηρούν τις έδρες τους, αλλά οι τύχες τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. 
● Οι Συντηρητικοί πέτυχαν μεγάλες νίκες σε παραδοσιακά οχυρά των Εργατικών.
● Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος του σε άλλη εκλογική αναμέτρηση, αν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί στο άμεσο μέλλον.
● Την έδρα της έχασε και η ηγέτης των Φιλελευθέρων, Τζο Σουίνσον, η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του κόμματος. 
Aκολουθεί γράφημα με τα επίσημα αποτελέσματα.

pronews