13.12.19

Η Ελλάδα καταψήφισε τους Παλαιστίνιους στον ΟΗΕ: Αίρεται η υποστήριξη λόγω φιλοτουρκικής συμπεριφοράς

Επιτέλους, η Ελλάδα ψήφισε και μια φορά σύμφωνα με τα συμφέροντά της.Καιρός ήταν!
Juan
Μετά από δεκαετίες, η Ελλάδα καταψήφισε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για το Τμήμα Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και αίρεται  η υποστήριξη στους Παλαιστίνιους λόγω φιλοτουρκικής συμπεριφοράς.

Μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταψήφισαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Τρίτη, το ψήφισμα για το Τμήμα Δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων. 
Η ελληνική πλευρά, δε, για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, κάνοντας μια απότομη στροφή στην πολιτική της.
Εμφανώς ικανοποιημένος, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, ευχαρίστησε τις χώρες -και την Ελλάδα- που «αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο, με τον οποίο ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», εντάσσοντας το Τμήμα για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων σαν «θεσμό, που εκπροσωπεί τη δομική προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στον ΟΗΕ, για να προωθήσει το παλαιστινιακό αφήγημα και μια καθαρά αντι-ισραηλινή ατζέντα».
«Ευχαριστώ τη Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Βραζιλία και την Κολομβία, που αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο που ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καταψηφίζοντας σήμερα το ψήφισμα για το «Τμήμα των Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων» στη Γραμματεία του ΟΗΕ», δήλωσε, πιο συγκεκριμένα, ο κος Κατζ.
Και συνέχισε: «Ο θεσμός αυτός εκπροσωπεί τη δομική προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στον ΟΗΕ και χρησιμοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό των Ηνωμένων Εθνών και τους χρηματικούς πόρους του για να προωθήσει το παλαιστινιακό αφήγημα. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει μια καθαρά αντι-ισραηλινή ατζέντα».
The resolution titled “Committee on the Exercise of the Inalienable Rights of the Palestinian People” was adopted by a vote of 92 - 13 - 61.

Since last year:

-Brazil changed from Yes to No
-Czech Republic changed from Abstain to No

See text here: https://undocs.org/en/A/74/L.14 
Προβολή εικόνας στο Twitter
The resolution titled "Peaceful settlement of the question of Palestine" was adopted by a vote of 147 - 7 - 13.

The U.S., Canada, and Australia voted No.

See text here: https://undocs.org/en/A/74/L.15 
Προβολή εικόνας στο Twitter
30 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Θα πρέπει να τονίσουμε πως όταν αναφερόμαστε στην Παλαιστίνη και ιδιαίτερα στην Λωρίδα της Γάζας μιλάμε για την Χαμάς η οποία και στην ουσία κυριαρχεί.
Η Χαμάς έχει την απόλυτη στήριξη της Τουρκίας.
Η συνεργασία της Τουρκίας με την οργάνωση Χαμάς είναι πάρα πολύ καλά γνωστή και έχει καταγραφεί κατ’ επανάληψη. Παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να συγκαλύψει αυτή τη σχέση, εντούτοις οι συχνές αποκαλύψεις ατόμων που εμπλέκονται και οι επαφές που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφήνουν εκτεθειμένη την τουρκική πλευρά. 
Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος της Χαμάς που τώρα έχει στραφεί εναντίον της οργάνωσης «Η Χαμάς πραγματοποιεί επιχειρήσεις ασφάλειας και προβαίνει σε στρατιωτικές ενέργειες μέσα στο τουρκικό έδαφος υπό την κάλυψη μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης» αποκάλυψε ο Γιούσεφ. Επίσης ανέφερε ότι διαθέτουν «κέντρα ασφαλείας όπου λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης από τα οποία καταγράφουν τις συνομιλίες διαφόρων ατόμων συμπεριλαμβανομένων και των (Παλαιστίνιων) ηγετών στη Ραμάλα».
Η Χαμάς δρα σύμφωνα με «εξωτερική ατζέντα», πουλώντας πληροφορίες στο Ιράν με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη η οποία διοχετεύεται στην οργάνωση μέσω τουρκικών τραπεζών. 
«Οι ηγέτες της Χαμάς (στην Τουρκία) ζουν σε ακριβά ξενοδοχεία και πολυτελείς πύργους, τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και πληρώνονται πάρα πολύ καλά από τη Χαμάς. Πληρώνονται κάπου τέσσερις με πέντε χιλιάδες δολάρια τον μήνα, έχουν φρουρούς, πισίνες και εξοχικά». 
Οι Παλαιστίνιοι που ζουν υπό τον έλεγχο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίθεση με τα στελέχη που διαμένουν στην Τουρκία, εξασφαλίζουν ένα μέσο μισθό μόλις 360 δολάρια. 
Η δραστηριοποίηση της Χαμάς στην Τουρκία είχε καταγραφεί και από τις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Οι εκθέσεις αυτές υποστηρίζουν πως αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης στηρίζουν εμπράκτως το κίνημα. 
Η έκθεση των ισραηλινών Αρχών, η οποία κυκλοφόρησε πριν από έναν χρόνο, κατέγραφε τις σχέσεις μεταξύ αξιωματούχων της Χαμάς και Τούρκων παραγόντων. Στην εν λόγω έκθεση αναφερόταν ότι η Χαμάς βρισκόταν σε απευθείας επαφή με τις τουρκικές Αρχές μέσω του Τζιχάντ Για’αμούρ. 
Η Τουρκία, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, αποτελεί χώρο στρατολόγησης νέων στελεχών της Χαμάς. Επίσης διαφάνηκε πως η οικονομική και στρατιωτική δραστηριότητα της Χαμάς στην Τουρκία λαμβάνει χώρα απρόσκοπτα. Καθώς φαίνεται πως Τούρκοι αξιωματούχοι κλείνουν τα μάτια και δεν αποκλείεται Τούρκοι πολίτες να βοηθούν τη Χαμάς. 
Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση των Ισραηλινών για τις σχέσεις Χαμάς και Τουρκίας: 
Το γραφείο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη εντατικοποιεί τις δράσεις της οργάνωσης σε πανεπιστήμια της Δυτικής Όχθης
Με το τουρκικό γραφείο της Χαμάς συνδεόταν και ο μηχανικός της Χαμάς Φαντί αλ Μπατς, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Μαλαισία. 
Η Τουρκία ενισχύει συνεχώς τις σχέσεις της τόσο με τη Χαμάς όσο και με τη Φάταχ. Επιχειρώντας να κρατά ένα ισοζύγιο ανάμεσα στους δύο βασικούς πόλους της παλαιστινιακής πολιτικής αρένας. Οι οργανώσεις αυτές, ως γνωστό, βρίσκονται σε αντιπαράθεση. 
Κάποια χαρακτηριστικά των τουρκο-παλαιστινιακών σχέσεων:
 Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή, μέρος της οικονομικής στήριξης των Παλαιστινίων ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε από το 2017.
Τον περασμένο Μάη ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ μετέβη στην Άγκυρα όπου συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη. 
Σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, ο Στάγιεχ είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της Χαμάς με τους οποίους συζήτησε, όπως χαρακτηρίστηκε, τη «συμφωνία του αιώνα» προσπαθώντας να επιτύχουν έναν συμβιβασμό. 
Την ίδια περίοδο ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νουμάν Κουρτουμλούς συναντήθηκε με τον τέως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, όπου τόνισε τη σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στο παλαιστινιακό ζήτημα. 
Προηγήθηκε τουρκο-παλαιστινιακό συνέδριο στην παρουσία πάνω από 300 Παλαιστινίων από όλη την Τουρκία. 
Κι ενώ υπάρχει μια ανοικτή και δημόσια συνεργασία με την κυβέρνηση στη Ραμάλα δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο και σ’ ό,τι αφορά τη Χαμάς και τη Λωρίδα της Γάζας. Η Τουρκία επιλέγει να κινείται μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων και εισφορών που παραχωρούνται απευθείας σ’ όσους έχουν ανάγκη. Πρακτική η οποία αποσκοπεί στο να μην κατηγορηθεί η τουρκική πλευρά από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. 

Παρά τις κινήσεις αυτές, η Τουρκία κατηγορείται από την ισραηλινή πλευρά ότι φιλοξενεί δεκάδες μέλη της Χαμάς και συνεργάτες της, ότι στις δραστηριότητες των στελεχών της οργάνωσης εντός τουρκικού εδάφους είναι και η στρατολόγηση ένοπλων μονάδων και ότι φροντίζει να αφήνει ελεύθερα άτομα τα οποία εκδιώχθηκαν προς την Τουρκία. 
pronews