28.12.19

Πληροφορίες ότι ο Σαράτζ έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη μετά τη χθεσινή προέλαση του Χ.Χαφτάρ

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μετά τη χθεσινή νέα προώθηση των στρατευμάτων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, τα οποία πλέον βρίσκονται «μία ανάσα» από το κέντρο της Τρίπολης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των ισλαμιστών Φάγιεζ αλ Σαράτζ εγκατέλειψε τη χώρα και πέταξε για Λονδίνο.

Μάλιστα, φήμες έχουν «οργιάσει» στα social media τις τελευταίες ώρες.
Αυτό άλλωστε αναφέρει σε tweet το LibyaReview αναφέροντας και τον αριθμό της πτήσης του Σαράτζ.
Βέβαια θα μπορούσε ο Σαράτζ να μετέβη «incognito» στο Λονδίνο για διπλωματικές επαφές, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται πως με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να βρίσκονται 10χλμ από το κέντρο της Τρίπολης, τώρα θα ήταν η ευκαιρία για τον Σαράτζ να εγκαταλείψει τη Λιβύη... τώρα που ακόμα μπορεί.
Approximately 6 hours ago a Libyan Airline airbus A320 landed at Heathrow airport after departing Maetiga airport.
Rumours that Libyan PM Fayez Al-Sarraj left Tripoli were surfing around earlier today.
The EU continues to ban all 7 Libyan airlines from using its airspace.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
23 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν την Παρασκευή ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.
Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.
Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους ισλαμιστές που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.
Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης,ενώ η Αεροπορία του Χαφτάρ βομβαρδίζει τις θέσεις των Ισλαμιστών.
Την ώρα που οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ προελαύνουν, οι Ευρωπαίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν το καθεστώς των ισλαμιστών της Τρίπολης.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στη λιβυκή πρωτεύουσα, Τρίπολη, στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το «υπουργείο Εξωτερικών» της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη.
«Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ», υπογράμμισε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες η Τρίπολη
Ταυτόχρονα και η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα. 
Όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν καταφέρει ο Χαφτάρ και «τελειώσει» την κυβέρνηση της Τρίπολης, τότε ανατρέπονται τα τουρκικά και τα ευρωπαϊκά σχέδια για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ και η Ελλάδα πιθανόν να γλιτώσει από τη τουρκολιβική συμφωνία για την ΑΟΖ.
pronews