20.12.19

Αγωνιώδης έκκληση από Τρίπολη σε ΗΠΑ, Τουρκία και Βρετανία: «Σταματήστε τον Χ.Χάφταρ - Μπαίνει στην πρωτεύουσα»

Αγωνιώδη έκκληση από την αυτοαποκαλούμενη «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» της Λιβύης, καθώς ζήτησε σήμερα από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να σταματήσουν  την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη, ο οποίος βρίσκεται στα περίχωρα της λιβυκής πρωτεύουσας, έτοιμος να την καταλάβει.

Χθες η Τρίπολη ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε εφαρμογή» τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα, σε μεγάλους αριθμούς.
Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη.
Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη -φυσικά- κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα», καθώς όλοι μάχονται υποτίθεται κατά της τρομοκρατίας.
Την ίδια ώρα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah Al-Sisi ενέκρινε την ανάπτυξη στην Λιβύη ρωσικών θωρακισμένων οχημάτων σε απάντηση του αιτήματος της Τρίπολης προς την Τουρκία για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.
Egyptian President Abdel Fattah Al-Sisi has approved the deployment of Russian-made tanks to to support warlord Khalifa Haftar’s offensive on in response to ’s offer to send troops to back UN-recognized GNA, The Middle East Monitor reports.


Προβολή εικόνας στο Twitter


Ο «Εθνικός Λιβυκός Στρατός» προχώρησε σήμερα σε συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων του GNA στην Τρίπολη στο πλαίσιο της προώθησής του στην λιβυκή πρωτεύουσα.

https://www.pronews.gr/