17.12.19

Η Γαλλία στέλνει ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης: Το ΠΝ ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Pourquoi  nes pas de navires de guerre avec... «Pourquoi Pas?»?
Juan
Το γαλλικό ωκεανογραφικό «Pourquoi Pas?» αναμένεται νότια της Κρήτης μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις στην χρονιά που έρχεται.

Ήδη το γαλλικό ωκεανογραφικό έχει ζητήσει άδεια για έρευνες στην περιοχή για να εμπεδώσει στην Άγκυρα ότι η TOTAL θα πραγματοποιήσει τις έρευνες για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί από τον νόμιμο κυρίαρχο της περιοχής που είναι η Αθήνα.
Το πλοίο θα έχει την προστασία του ΠΝ για να μην παρεμποδιστεί από την Άγκυρα.
Πριν από μερικές μέρες είχε γνωστοποιηθεί πως Ελλάδα και Γαλλία προτίθενται να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην Τουρκία καθώς η Γαλλία, μέσω της Total, έχει συμφέρονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.
Για όσους γνωρίζουν η Total είναι το «μακρύ χέρι» της γαλλικής ισχύος.
Με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει, την Κυριακή το βράδυ, πως η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου, αυτό σημαίνει πως Ελλάδα και Γαλλία θα πρέπει να αποδείξουν εν τοις πράγμασι ότι εννοούν αυτά που λένε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, Αθήνα και Παρίσι ετοιμάζουν «απάντηση», αφού το Παρίσι στέλνει την περιοχή νότια της Κρήτης το ωκεανογραφικό «Pourquoi Pas?», το οποίο θα βρεθεί στην περιοχή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Πρόκειται για μια πληροφορία που έρχεται σε συνέχεια των σεναρίων περί ανάμειξης της Γαλλίας με έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Το σκεπτικό, είναι να σταλεί στην Τουρκία ένα μήνυμα να μην συνεχίσει με την προκλητική της στάση γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνη.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο γαλλικό ωκεανογραφικό«Pourquoi Pas?», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το γαλλικό Ναυτικό και το οποίο πραγματοποιεί έρευνες τόσο στην υδάτινη κολόνα όσο και στο βυθό, έχει ήδη ζητήσει άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για έρευνες νότια της Κρήτης την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου.
Η Αγκυρα προειδοποιεί ότι η πραγματοποίηση ερευνών στην επίμαχη περιοχή είναι θέμα χρόνου.
Ο Ερντογάν, αφού παρουσίασε ως «ανατροπή» της Συνθήκης των Σεβρών το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, προανήγγειλε παράλληλα όχι μόνο σεισμικές έρευνες, αλλά και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Μάλιστα, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber, o τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. την ίδια στιγμή έδειχνε επί ενός χάρτη όπου εμφανίζονταν περιοχές δυτικά του Καστελλορίζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης), θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε επίσης πρόσκληση προς ισχυρές εταιρείες του πετρελαϊκού χώρου για συνεργασία στην περιοχή και υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μην υπάρχει αμφιβολία, η Τουρκία θα συνεχίσει να «τραβάει» το σχοινί, διότι έτσι όπως έφτασαν τα πράγματα, δεν θα έχει άλλη επιλογή, αλλιώς θα ρεζιλευτεί κάτι καθόλου αποδεκτό από τον Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά και από την τουρκική ελίτ.
Αυτό σημαίνει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη κυρίως ψυχολογικά και ηθικά για να απαντήσει «δυναμικά».
pronews