15.12.19

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει - Η Κύπρος ετοιμάζει 9 γεωτρήσεις μέσα στο 2020

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις ενέργειές της σε ανατολική Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ με τη συμφωνία με τη Λιβύη, καθώς και με την εκδίωξη του ισραηλινού ερευνητικού από την κυπριακή ΑΟΖ, στην Κύπρο σχεδιάζουν άλλες 9 γεωτρήσεις μέσα στο 2020.

Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019, στην Κυπριακή ΑΟΖ έγιναν συνολικά οκτώ γεωτρήσεις. Το 2020 και τις αρχές 2021, ίσως, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν εννέα νέες γεωτρήσεις.
Δηλαδή σε ένα χρόνο σχεδιάζονται να γίνουν τόσες γεωτρήσεις, όσες έγιναν συνολικά τα προηγούμενα σχεδόν δέκα χρόνια.
Η Κύπρος εισέρχεται πλέον στο στάδιο της ωριμότητας στον τομέα της έρευνας για τους υδρογονάνθρακες, ενώ το γεγονός της συμφωνίας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του πρώτου κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε, της «Αφροδίτης», δείχνει ότι η Κύπρος μπήκε και στο τρίτο στάδιο στους υδρογονάνθρακες, αυτό της εκμετάλλευσής τους.
Οι στόχοι για τις οκτώ από τις αναμενόμενες εννέα γεωτρήσεις έχουν ήδη καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια. Κυριολεκτικά με ακρίβεια εκατοστών, τα ακριβή στοιχεία των σημείων όπου η μύτη του γεωτρύπανου θα αγγίξει τον βυθό και θα ξεκινήσει να περιστρέφεται, βρίσκονται από καιρό στους υπερυπολογιστές των εταιρειών.
Τώρα, όλα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για να ξεκινήσουν οι επόμενες εννέα γεωτρήσεις.
Οι έξι από αυτές θα γίνουν από την κοινοπραξία TOTAL-ENI. Άλλες – τουλάχιστον δύο– θα γίνουν από την ExxonMobil – Qatar Petroleum στο κοίτασμα «Γλαύκος» και θα είναι επιβεβαιωτικές, με προσδοκίες για διαπιστώσεις που θα αυξήσουν ελαφρά τους αριθμούς που αφορούν τον «Γλαύκο», αλλά και θα προετοιμάσουν για εκμετάλλευσή του.
Η εν λόγω κοινοπραξία θέλει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό με τις τεχνικές παραμέτρους του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, ώστε να θέσει επι τάπητος και την επεξεργασία στρατηγικής ανάπτυξης και εμπορίας του κοιτάσματος.
Όσον αφορά τις αναμενόμενες έξι γεωτρήσεις από τις TOTAL-ENI, αυτές ετοιμάζονται σιωπηρά, κυρίως λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η Τουρκία αλλά και για λόγους ανταγωνισμού –εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Βέβαια, αν και οι γεωτρήσεις της Exxon λόγω ΗΠΑ το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθούν, όσον αφορά τις γεωτρήσεις της ENI-TOTAL κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι καθώς η Τουρκία έχει παρενοχλήσει τις συγκεκριμένες εταιρίες εκδιώχνοντας μάλιστα μια εξ αυτών από συγκεκριμένα τεμάχια.
https://www.pronews.gr/