25.12.19

Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 39 24 Δεκεμβρίου, 2019




           
Αγαπητοί μου φίλοι, σας χαιρετώ

       Για «ωρολογιακή βόμβα» του παγκόσμιου χρέους προειδοποιεί το ΔΝΤ με το σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, παγκοσμίως, να ανέρχεται στα  $188 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2018, αυξημένο κατά $ 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2017.    Σύμφωνα με το ΔΝΤ η παγκόσμια αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ κάθε Χώρας, είναι 226%  το 2018!...Οι περισσότερες Χώρες προσπαθούν να μειώσουν το χρέος τους εκτός από τις ΗΠΑ και Ιαπωνία και πολύ λίγες είναι οι χώρες που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια επιβράδυνση. Αυτή  η έρευνα αναρτήθηκε στο «μπλόγκ» του ΔΝΤ…..     
                                                                                                   
          Διάβασα όπως και πολλοί από εσάς, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 8% , που είναι μια καλή κίνηση να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Επίσης πρόσφατα η Ελλάδα εξόφλησε το δάνειο των 2.7 δισεκατομμυρίων Ευρώ του ΔΝΤ….Ο ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα θα πέφτει σταδιακά τα επόμενα 5 χρόνια, πρ’όλα αυτά, το σενάριο για το Ελληνικό χρέος θα είναι στα 145% του ΑΕΠ περίπου, έναντι 185% του ΑΕΠ το 2018!....εάν το συγκρίνουμε με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 228% του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης……νομίζω η Ελλάδα δεν θα είναι και σε τόσο τραγική θέση!…. Τότε, γιατί μας έβαλαν τα μνημόνια?...   Πρέπει όμως να αυξηθούν οι εξαγωγές της Χώρας και δεν εννοώ τα…πορτοκάλια και τις ελιές!!! Πρέπει να αναπτύξουμε μια βαριά βιομηχανία για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο!                                                 
         Τα τελευταία νέα, μας λένε ότι ο Ερντογάν θέλει να φτιάξει την σύραγγα στην Κωνσταντινούπολη και  μια διώρυγα στα στενά και να κάνει την διέλευση των στενών από τα πλοία « επι πληρωμή», όπως του Σουέζ και του Παναμά, και έτσι ελπίζει να παρακάμψει την συνθήκη του ΜΟΝΤΡΕ. Όπου οι Τούρκοι θα μπορούν να εκβιάζουν τους Αμερικανούς και τους Ρώσους σε καθημερινή βάση!. Θα κοστίσει περίπου $ 10 δισεκατομ. δολάρια και οι ετήσιες εισπράξεις  μπορούν να φτάσουν και τα $ 12-15 δισεκατομ. δολάρια τον χρόνο! Χώρια τι μπορεί να εισπράξει από τους εκβιασμούς, σε χρήματα η και σε είδος!!....Από ότι καταλαβαίνω, αυτό αρέσει και βολεύει το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, που μέσω της Τουρκίας θα έχουν τον έλεγχο των Ρωσικών πλοίων και υποβρυχίων που περνούν τα στενά…..Όμως αυτός ο εκβιασμός, μην ξεχνάμε, ισχύει και για τις δύο υπερδυνάμεις……
      Το ερώτημα είναι θα το δεχθεί αυτό η Δύση,  ηηη…. θα διαμελισθεί η Τουρκία!!!...Θα δούμε…αναμφιβόλως το δίδυμο Τράμπ-Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνο!!                                                   
      
Οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει πολύ σύντομα να το αποφασίσουν και αυτό θα φανεί σύντομα στην απόφαση ποιους αγωγούς, επι τέλους, θα υποστηρίξουν!!!!....Θα το δούμε…Πάντως το χρηματιστήριο προς το παρόν               «δείχνει» …East-Med!!                                                                
Έμαθα ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση της Τουρκίας για έρευνες στην ΑΟΖ του Καστελόριζου, μια από τις εταιρείες που ανταποκρίθηκαν είναι και του Κατάρ, με το οποίο η Τουρκία διαθέτει άριστες φιλικές σχέσεις. Επίσης, μόλις τελευταία, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ισραήλ, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για συνεργασία στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου….Αυτό,  τώρα μου εξηγεί την αργοπορημένη και χαλαρή αντίδραση του Ισραήλ, σε όσα κάνει η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου, κάτι που το σχολίασα στις τελευταίες «σκέψεις μου» που σας έστειλα, που είπα ότι κάτι δεν μου αρέσει στην αργοπορημένη αντίδραση του Ισραήλ…..εγώ το δικαιολόγησα ότι ίσως ήταν από γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμα μια ξεκάθαρη και δυνατή κυβέρνηση…Τώρα…..εμείς τί κάνουμε??...Πιστεύω ότι είναι μαζί μας, αλλά μην ξεχνάτε, οι μπίζνες είναι μπίζνες!!!                                                                                                                                                      
        Δεν θέλω να ακούγομαι σαν χαλασμένο γραμμόφωνο, αλλά θα το ρισκάρω! Εχθές τα Κινέζικα ΜΜΕ «κάρφωσαν» τον Ερντογάν …. «…Η Τουρκία θα δώσει πληροφορίες για τους S-400 στις ΗΠΑ!!! Ανησυχούν οι Ρώσοι Αξιωματούχοι…»   Πιστεύω ότι η Τουρκία θα βρεί λόγο όχι μόνο να μην πληρώσει το υπόλοιπο της συμφωνίας για τα  S-400, μετά την άρνηση παράδοσης της δεύτερης παρτίδας πυραύλων που ζήτησε, αλλά και πιθανότατα θα μεταφέρει τα μυστικά της τεχνολογίας αυτών των Ρωσικών συστημάτων στην Αμερική, δημιουργώντας μια σοβαρή απειλή Εθνικής Ασφάλειας, όχι μόνο για την Ρωσία αλλά και για την Κίνα και Ινδία και Βραζιλία και όσες άλλες χώρες θα παραλάβουν αυτά τα συστήματα…..Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι,  η Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική ….είναι οι Αναδυόμενες Οικονομικά Χώρες, που δημιούργησαν την συμμαχία των BRICS που αποφάσισαν να απαλλαγούν από το δολάριο και να δημιουργήσουν το δικό τους κοινό νόμισμα και αμφισβήτησαν την ηγεμονία του δολαρίου!....Καταλάβατε τι ζημία μπορούν να υποστούν, εάν η Αμερική σπάσει αυτό το  λογισμικό ?.... Η τιμωρία φίλοι μου, έχει πολλές πλευρές!……Ένας λόγος περισσότερο γιατί η Αμερική χαιδεύει την Τουρκία!!!                                                                                                                                              
           Οι Τούρκοι απεγνωσμένα επιδιώκουν ένα «θερμό» επεισόδιο….Εγώ δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στην Ελλάδα. Απλώς μας πιέζει και περιμένει να γονατίσουμε οικονομικά, γιατί ο χρόνος είναι με το μέρος της.         
 Ο Ερντογάν, παρ’όλες τις απειλές του, δεν πήρε (η μάλλον δεν τον άφησαν) τις πετρελαιοπηγές που ήθελε και ήλπιζε, από την Συρία, και για αυτό στράφηκε προς την Ελλάδα και Κύπρο σαν πιο εύκολοι αντίπαλοι….                                                                                                                                                                                                    
  Ο νέος προ-υπολογισμός της γενικής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο οποίος περιλάμβανε και χρήματα  για τον αγωγό East med, πέρασε από το Κογκρέσο και την Γερουσία και υπογράφει από τον πρόεδρο Τράμπ, παρ’όλες τις αντιδράσεις του για τις κυρώσεις στην Τουρκία και στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα και Κύπρο. Έμαθα ότι ο Τράμπ υπόγραψε τον προ-υπολογισμό, με την υποσημείωση, ότι εξαιρεί τα θέματα της Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ και ότι η άσκηση πολιτικής γίνεται από το ΥΠΕΞ της Αμερικής και όχι από το Κογκρέσο!!...Είναι αυτή η υποσημείωση που μας κάνει να πιστεύουμε ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, παρ’όλο που το ΥΠΕΘΑ των ΗΠΑ θα ήθελε να επέμβει, είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος Τράμπ και το ΥΠΕΞ να το σταματήσουν και για αυτό θα είμαστε μόνοι μας στην όποια αντιμετώπιση του!!!                                                                                                         

Ο Ερντογάν , εδώ και και αρκετό καιρό, μιλάει για αναθεώρηση της συμφωνίας της Λωζάνης για ανασχηματισμό και αλλαγή συνόρων και αυτό θα είναι το πρώτο στρατηγικό βήμα που θα κάνει η Τουρκία, με σκοπό την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο..….(Είχα αναφέρει σε προηγούμενες Σκέψεις μου, ότι, εγώ, μαζί με τα μέλη της Παμμακεδονικής της Ουάσιγκτον, στις 30 Νοεμβρίου 2018, στείλαμε μια επιστολή σε ΟΛΑ τα μέλη της Γερουσίας (100) και σε 170 μέλη του Κογκρέσου (από 435), που εξηγούσαμε την συνθήκη και τους προειδοποιούσαμε για πιθανόν τέτοιες παραβιάσεις και προθέσεις από την Τουρκία)…..Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμουν ότι θα κάνει η Τουρκία και για αυτό γράφω συνέχεια ότι πρέπει να απελαθούν άμεσα όλοι οι μετανάστες, κυρίως από τα νησιά μας και να σταματήσουμε τις ροές των φουσκωτών, έστω και με την χρήση βίας!...                     
            Η Τουρκία επιθυμεί να μετατρέψει το ζήτημα της ΑΟΖ σε διμερή διαφορά γιατί νομίζει ότι θα επιβάλλει πιο εύκολα τους όρους της. Η Έλλάδα απευθύνεται συνέχεια στην Ε.Ε. και Ο.Η.Ε. Τελευταία ακόμα και ο Ο.Η.Ε. το παίζει «Πόντιος Πιλάτος» σε πολλά διεθνή θέματα λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.   Ακόμη και στην Ειρηνευτική Δύναμη της Κύπρου, όπου οι Τούρκοι παίρνουν παράνομα μεγάλες εκτάσεις χωρίς αντίρρηση από τον Ο.Η.Ε.! Το έγραψα αυτό σε προηγούμενες σκέψεις μου εκτεταμένα!    Η Ε.Ε.  ανίκανη και ως συνήθως, πάντα με λύσεις διακρατικές σε όλες τις αποφάσεις της, όπως και στις κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, λόγω συμφερόντων διαφόρων Χωρών και όχι για το συλλογικό συμφέρον της Ένωσης, κάνει κάθε κράτος να κλείνεται ακόμη περισσότερο στα συμφέροντα του και στις στρατηγικές  του επιλογές! !...Κατά την γνώμη μου, το τέλος της Ε.Ε. μετά το BREXITδεν θα είναι μακριά, εάν δεν αλλάξουν τακτική…..Δεν μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με αυτούς…εμείς συνεχίζουμε να απαιτούμε τις πολεμικές αποζημιώσεις μας από την Γερμανία!!!
              Και ένα πολύ καλό νέο…..έμαθα από έναν φίλο, που θα είναι παρών στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τράμπ, ότι η Αμερική ετοιμάζει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, στον τομέα της Ενέργειας!.. Γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά δεν μπορώ να τις ανακοινώσω ακόμα....Καιρός ήταν!...Τους περιμένουμε…πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε το προσφυγικό και να δείξουμε την ανάλογη πυγμή στην υπεράσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας, όπως έγραψα πριν 3 μήνες στις «σκέψεις μου» νο. 34!!……                                                                                                                      
 Αγαπητοί μου φίλοι, αυτές είναι οι τελευταίες σκέψεις μου και έχετε το δικαίωμα να διαφωνείτε και να μου το πείτε.                                                                                                                                                               
Σας εύχομαι  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ 2020!!

Με αγάπη και εκτίμηση,

Στέλιος Κυριμλής                                                                                                                                                                           
 Πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου