2.12.19

Παρουσία ΠτΔ και ΥΕΘΑ – Α/ΓΕΕΘΑ η ονοματοδοσία και ένταξη του ΠΓΥ “ΑΤΛΑΣ 1” στον Στόλο (pics)


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, παρέστησαν σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στην τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-1», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος.
Το πλοίο αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα εξής:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την ένταξη του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-1» στη δύναμή του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η σημερινή ένταξη έχει ιδιαίτερη σημασία για το Πολεμικό Ναυτικό, καθ’ όσον μετά από πολύ καιρό εντάσσεται στο Στόλο μία μεγάλη κύρια μονάδα η οποία επαυξάνει ουσιαστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητές του.
Ο ρόλος του «ΑΤΛΑΣ-1» ως πλοίο Γενικής Υποστήριξης είναι αυτός που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τα επιχειρησιακά σχέδια και την ανάπτυξη του στόλου σε όλη την περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος για το συμφέρον της πατρίδας που είναι μία και αδιαίρετη. Μία πατρίδα και η θάλασσά της. Μία θάλασσα και το χρώμα της, το γαλάζιο του ελληνικού Αιγαίου. Οι έννοιες θάλασσα και Ελλάδα είναι ταυτόσημες κι αυτοί που ψάχνουν και εφευρίσκουν νέους καινοφανείς και ανιστόρητους χαρακτηρισμούς για τη θάλασσα είναι αυτοί που αισθάνονται ακριβώς ότι δεν αποτελεί το φυσικό τους χώρο, αλλά κάτι ξένο προς αυτούς.
Όπως προανέφερα, η σπουδαιότητα του «ΑΤΛΑΣ-1» για το Πολεμικό Ναυτικό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός τέτοιων πλοίων ως μονάδες υψηλής αξίας, από επιχειρησιακή άποψη, αυτό δηλαδή που συχνά αναφέρουμε ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Πολλαπλασιαστές ισχύος όμως, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για το Έθνος γενικότερα, δεν είναι μόνο τα υλικά μέσα και τα συστήματα, αλλά κυρίως το έμψυχο δυναμικό, το προσωπικό, πράγμα το οποίο απεδείχθη για ακόμη μία φορά με την άμεση ανταπόκριση του πληρώματος του «ΑΤΛΑΣ-1» στην πρόκληση της παραλαβής και της επιτυχούς ένταξης ενός νέου πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό και για το λόγο αυτό τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ.
Τονίζοντας λοιπόν, τη σημασία τόσο της ομαδικής όσο και της ατομικής προσπάθειας και συνεισφοράς, θα ήθελα εδώ να επισημάνω τη σπουδαιότητα του έργου του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος δηλώνει συνεχώς «παρών» στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά ειδικά των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού. Τον ευχαριστώ θερμά εκ μέρους της Πολιτείας για την υλική και την ηθική στήριξη που παρέχει στο κοινωνικό σύνολο και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως φυσικός Άτλας θα έλεγα, που έχει σηκώσει ικανό βάρος της υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ναυτική ισχύς έχει διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό, είτε αυτή εκφράζεται με το Εμπορικό είτε με το Πολεμικό Ναυτικό. Στην ιστορία μας ο διαχωρισμός Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν πάντα διακριτός, αφού η ναυτοσύνη κι η ναυτική παράδοση των Ελλήνων ήταν πάντα παρούσα τόσο στην ειρήνη όσο και στους αγώνες του Έθνους, πολλές φορές με τους ίδιους ανθρώπους και τα ίδια μέσα.
Η στενή λοιπόν σχέση του Παναγιώτη Λασκαρίδη με το Πολεμικό Ναυτικό και η πολλαπλή προσφορά του σε αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τους άρρηκτους δεσμούς της ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας με το Πολεμικό Ναυτικό, ως εκφραστές της ενιαίας ελληνικής ναυτικής ισχύος και ναυτοσύνης.
Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στον Κυβερνήτη και στο πλήρωμα του «ΑΤΛΑΣ-1» να είναι πάντα υπό την προστασία του Αγίου Νικολάου και να φέρουν με το πλοίο τους υπερήφανα τη σημαία μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, αλλά και όπου το καθήκον τους καλέσει.
Είθε ο «ΑΤΛΑΣ-1» να σηκώσει και αυτός το βάρος της υποστήριξης των επιχειρήσεων του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Καλά ταξίδια, καλές θάλασσες και ο Άγιος Νικόλαος πάντα στην πλώρη σας».
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, στην ομιλία του είπε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για τη τελετή ονοματοδοσίας και ταυτόχρονα ένταξης στο Στόλο ενός πλοίου Γενικής Υποστήριξης, ως αποτέλεσμα μιας ακόμα αξιέπαινης πρωτοβουλίας, αρωγής του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, προς το Πολεμικό Ναυτικό μας.
Η στήριξη της χώρας μας και ιδιαίτερα η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια από τον κ. Λασκαρίδη αποτελεί έμπρακτη έκφραση αγνού πατριωτικού καθήκοντος. Επιτρέψτε μου συνεπώς, να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου.
Είναι γνωστό και αυτονόητο ότι επιχειρήσεις χωρίς υποστήριξη είναι κενό γράμμα και όποιος το προσπαθήσει είναι ιστορικά βέβαιο ότι θα αποτύχει. Με τη νέα προσθήκη του πλοίου Γενικής Υποστήριξης στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί την απαρχή ανανέωσης του Στόλου στον τομέα αυτό, προσθέτει μεγάλες δυνατότητες για ποικίλη χρήση και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που έχει.
Είμαι πεπεισμένος πως οι εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής του συγκεκριμένου πλοίου, η ύπαρξη σύγχρονου ναυτιλιακού εξοπλισμού και η δυνατότητά του να υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τις επιχειρήσεις του Στόλου θα τύχουν κατάλληλης αξιοποίησης από το Πολεμικό Ναυτικό.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση συνεπώς χαιρετίζω την ένταξη του νέου πλοίου στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κύριε Λασκαρίδη, αγαπητέ Πάνο, ελπίζω η πατριωτική σας αυτή χειρονομία να δώσει το έναυσμα και την παρακίνηση σε όσους έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση πάνω από όλα, να στηρίξουν έμπρακτα τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κρίσιμη αυτή περίοδο.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς, ακόμη μία φορά, και υπόσχεση όλων και ειδικά του πληρώματος που θα στελεχώσει το νέο μας πλοίο είναι ότι θα τύχει της μέγιστης επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.
Κλείνοντας, εύχομαι ολόψυχα στο πλοίο και στο πλήρωμά του καλά ταξίδια και να έχουν πάντοτε τον Άγιο Νικόλαο Προστάτη στην πλώρη τους».
Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, στην ομιλία του είπε τα εξής:
«Ανήκω σε μία χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό, παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή».
Τούτη τη χώρα, τη χώρα του Σεφέρη, τη μικρή σε μέγεθος αλλά μεγάλη σε ιστορία, με τη αδιάκοπη παράδοση που σε πείσμα των καιρών άντεξε και επιβίωσε για πάνω από 3000 χρόνια, αυτή τη χώρα καλούμεθα να προασπίσουμε, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα της, την ελευθερία και την ευημερία των κατοίκων της.
Βαρύ το έργο, θα μπορούσε κανείς να πει ασήκωτο, αλλά η ιστορία, οι νεκροί, οι αγέννητοι απαιτούν από εμάς να φανούμε αντάξιοι των προκατόχων μας, που από γενιά σε γενιά παρέδιδαν αυτή την πατρίδα λίγο μεγαλύτερη, λίγο καλύτερη, αλλά κυρίως υπερήφανη για την προσφορά της στην ανθρωπότητα.
Η προσπάθεια δύσκολη, ιδιαίτερα τούτες τις ώρες, που η χώρα σαν καράβι που θαλασσοδέρνεται σε μία καταιγίδα, αντιπαλεύει να ξεπεράσει μία οικονομική και κοινωνική κρίση σε συνδυασμό με ένα παγκόσμιο σύστημα, που μέρα με τη μέρα γίνεται πιο ασταθές, πιο απρόβλεπτο και επομένως δύσκολα διαχειρίσιμο.
Ναι, η προσπάθεια είναι δύσκολη και απαιτεί συλλογική δουλειά, δεν αρκούν οι επαγγελματίες, χρειάζεται η υποστήριξη όλης της κοινωνίας, χρειάζεται συστράτευση, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται μπροστάρηδες να δείξουν τον δρόμο και ένας από αυτούς ο κύριος Λασκαρίδης για μία ακόμα φορά δείχνει τον δρόμο. Αυτή τη φορά προσφέρει το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι.
Πρόκειται για ένα πλοίο πολλαπλών ρόλων, με εξαιρετικές ικανότητες, που προσδίδει στο Πολεμικό Ναυτικό πολλαπλές επιλογές και πλεονεκτήματα, για την υποστήριξη των μονάδων και των έργων του Στόλου.
Το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι, όπως ο Άτλας της ελληνικής μυθολογίας, έρχεται να επωμιστεί ένα σημαντικό «βάρος» και ένα ιδιαίτερο κρίσιμο κομμάτι της αποστολής του Στόλου μας. Οι δυνατότητες του πλοίου κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνουν: Ανεφοδιασμό των μονάδων του Στόλου, μεταφορά φορτίων, εξαιρετικές δυνατότητες ρυμούλκησης, διάσωση ναυαγών, πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων από τη θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια, αντιμετώπιση πυρκαγιών, αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και τέλος ανάληψη ρόλου πλατφόρμας διάσωσης Υ/Β.
Κύριε Λασκαρίδη,
Θα ήθελα να σας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δωρεά του πλοίου τούτου. Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η προσφορά σας, η οποία έρχεται να προστεθεί σε έτερες σημαντικές αντίστοιχες χορηγίες σας κατά το πρόσφατο παρελθόν, θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Αποτελείται το συνεχιστή μίας μεγάλης παράδοσης προσφοράς στο Πολεμικό Ναυτικό, τη ζώσα συνέχεια των ευεργετών αυτής της μικρής Πατρίδας, που επιβιώνει σε πείσμα των καιρών χάρις στην αγάπη των παιδιών της. Εύχομαι και ελπίζω η γενναιόδωρη προσφορά σας να αποτελέσει παράδειγμα προς όλους μας, για προσφορά προς την Πατρίδα στο μέτρο των δυνατοτήτων ενός εκάστου.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Σήμερα που όλες οι εν εξελίξει προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σχετίζονται άμεσα με το θαλάσσιο περιβάλλον, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε να διατηρήσουμε το αξιόμαχο, αλλά και να ενισχύσουμε το Στόλο μας. Οι προσπάθειες για τη θωράκιση του Στόλου, μέσω της απόκτησης νέων μονάδων και του εκσυγχρονισμού των παλαιών, πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα και διαρκείς, παρά τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Σουζάνα Λασκαρίδη για την αποδοχή της πρότασης να είναι η ανάδοχος του πλοίου.
Απευθυνόμενος προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του πλοίου θα ήθελα να τους προτρέψω να εκμεταλλευτούν πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πλοίου και να πράξουν το καθήκον τους, συνεχίζοντας επάξια την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο ο ελληνικός λαός πάντα προσβλέπει με εμπιστοσύνη, τόσο στην ειρήνη όσο και στις δύσκολές καταστάσεις. Εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας».
Ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα είναι πράγματι μία σπουδαία μέρα και για εμένα και για την οικογένειά μου, διότι μπορέσαμε επιτέλους να προσφέρουμε κάτι στο Ναυτικό που θα μπορέσει πιστεύω να κάνει τη δουλειά του και τις επιχειρήσεις του με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό, καλύτερο απ’ ό,τι μπορεί αυτή τη στιγμή.
Κύριε Αρχηγέ, οι έπαινοί σας ήταν όπως πάντοτε υπερβολικοί και σας ευχαριστώ μεν γι’ αυτό, αλλά η δική μου γνώμη όπως έχω πει και μια άλλη φορά είναι ότι δεν πρέπει και δεν χρειάζεται η Πολιτεία να τιμά τους πολίτες της, αλλά αντιθέτως οι πολίτες να τιμούν την Πολιτεία και την Πατρίδα, διότι δεν χρωστάει τίποτα η πατρίδα στους πολίτες, αλλά εμείς οι πολίτες χρωστάμε στην πατρίδα. Και τα χρέη αυτά που αναλαμβάνουμε από την ώρα που γεννιόμαστε είναι σαν τα χρέη τιμής, πρέπει πάντοτε να εξοφλούνται ολόκληρα και εις το ακέραιον και δεν μπορούν ούτε να διαπραγματεύονται, ούτε να παζαρεύονται, ούτε να απομειώνονται.
Κύριε Πρόεδρε, το Ναυτικό μας στηρίζεται σε δύο πυλώνες, σε δύο πόδια.
Το ένα είναι ο εξοπλισμός του, τα καράβια του, τα όπλα του, τα μηχανήματά του, οι εξοπλισμοί του.
Αυτό το κομμάτι, για λόγους που ανέφερε και ο Αρχηγός, έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια και πρέπει κάτι να γίνει επειγόντως τώρα, για να αναταχθεί και να έρθει στην κατάσταση εκείνη που χρειάζεται.
Και σας το λέει κάποιος ο οποίος όλη του τη ζωή ασχολήθηκε με παλιά βαπόρια προσπαθώντας να τα φτιάξει να γίνουν καλύτερα. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το προσωπικό του και βέβαια κανένας Έλληνας δεν έχει το παραμικρό παράπονο από το προσωπικό και του Ναυτικού και των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Όμως κι εκεί, επειδή και εγώ όλη μου τη ζωή αυτή τη δουλειά κάνω, να φτιάχνω καπετάνιους και μηχανικούς, πιστέψτε με ότι θα ήμουν πολύ πιο ικανοποιημένος να έχω έναν καλό Αξιωματικό παρά ένα καλό βαπόρι. Καλά βαπόρια βρίσκονται πολλά και μπορείς να τα βρεις και γρήγορα και εύκολα, αλλά καλούς Αξιωματικούς χρειάζεται χρόνια για να τους φτιάξεις.
Γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε πάντοτε πολύ μεγάλη προσοχή και πώς τους επιλέγουμε και πώς τους εκπαιδεύουμε και πώς προωθούμε τη σταδιοδρομία τους και πώς τους τιμωρούμε, εάν χρειαστεί, με προσοχή και με φειδώ, ιδίως σε περιπτώσεις που δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά κάτι άλλο, διότι είναι χίλιες φορές καλύτερο να έχεις Αξιωματικούς οι οποίοι κάνουν λάθη, αλλά στην κρίσιμη στιγμή θα βγουν παλικάρια, παρά Αξιωματικούς που δεν κάνουν λάθη, αλλά στην κρίσιμη στιγμή θα σε «κρεμάσουν».
Κύριε Πρόεδρε,
αναφέρθηκε ο Αρχηγός στην ανάγκη να υποστηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και να είστε βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά φυσικά η βοήθεια η δική μας, των πολιτών, μπορεί να είναι μόνο πάρα πολύ μικρή.
Πρέπει η Πολιτεία να δώσει πολύ περισσότερα και είμαι βέβαιος ότι εάν ρωτήσετε τον οποιονδήποτε Έλληνα σήμερα, θα σας μιλήσει για την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων ως πρώτη προτεραιότητα. Και εδώ μεταξύ μας είναι και κάποιος ο οποίος νομίζω είπε κάτι που απηχεί αυτό που όλοι νομίζουμε και φοβόμαστε, ότι αν ποτέ γίνει η «στραβή», θα είμαστε μόνοι μας να την αντιμετωπίσουμε.
Μας χρειάζεται λοιπόν, αυτό το πλοίο και ελπίζω ότι όταν με το καλό ενταχθεί στο Ναυτικό μας και βρει τα βήματά του και βρει τις χρήσεις του και  αποδειχθεί ότι ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο, να ξανασυζητήσουμε με τους Αρχηγούς και το Επιτελείο, να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε αυτή τη βοήθεια.
Η βοήθεια αυτή πρέπει να προέρχεται από όλους τους Έλληνες. Όποιοι έχουν πολλά, θα δίνουν πολλά, όποιοι έχουν λίγα, θα δίνουν λίγα και όποιος δεν έχει τίποτα, δεν θα δίνει τίποτα. Η βοήθεια αυτή που δίνει ο ελληνικός λαός, κύριε Πρόεδρε, δεν δίνεται χωρίς κάποια μικρή υστεροβουλία. Ποια είναι αυτή η υστεροβουλία;
Επιθυμούμε να ξέρουμε και να γνωρίζουμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στο ότι εάν – ο μοι γένοιτο – έρθει η κακιά η ώρα, που θα χρειαστεί το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων να δείξει μία αυτοθυσία και μία μεγάλη γενναιότητα, θα σκεφτεί όπως σκέφτηκε ο Κανάρης όταν τον ρώτησε κάποιος «Καλά, εσύ Ναύαρχε, πώς έκανες αυτόν τον άθλο; Πώς κατάφερες να πυρπολήσεις την τουρκική ναυαρχίδα; Και απάντησε ο Κανάρης πολύ απλά: «Ξύπνησα μια μέρα και είπα, Κωνσταντή, σήμερα θα πεθάνεις για την Ελλάδα».
Στο πλοίο μας, στον Κυβερνήτη, στους Αξιωματικούς, στους Υπαξιωματικούς και το πλήρωμα, θέλω να ευχηθώ από την καρδιά μου ήρεμες θάλασσες, καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας.
Ευχαριστώ πολύ».
defence-point