29.10.19

«Κλειδώνει» η προμήθεια νέων τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214 του ΠΝ: Σε ποια τορπίλη έχει καταλήξει το ΓΕΝ


Δρομολογείται -επιτέλους- η λύση για το χρονίζον πρόβλημα της προμήθειας νέων τορπιλών από το ΠΝ για τα υποβρύχια Type 214, τα οποία εξακολουθούν να στηρίζονται σε 100 παλαιές τορπίλες SUT Mod 0 περιορίζοντας μοιραία τις επιδόσεις τους αλλά και αφήνοντας το ολοκληρωμένο σύστημα μάχης ISUS 90-15 πρακτικά ανεκμετάλλευτο.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το ΠΝ έχει καταλήξει στην επιλογή των γαλλικών βαρέων όπλων F21 των 533 χλστ. η απόκτηση των οποίων συνδέεται με την παράλληλη απόκτηση των φρεγατών Belh@rra.

Έτσι και με την προϋπόθεση ότι θα το συμβόλαιο με την Naval Group για την παραγγελία των γαλλικών φρεγατών FTI υπογραφεί κάπου μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, αμέσως θα ενεργοποιηθεί και η διαδικασία απόκτησης 36 τορπιλών F21 ως «αντισταθμιστικό όφελος», για την αγορά των φρεγατών.

Αν και ο αριθμός των 36 όπλων, απέχει από τον αριθμό των 51 που σύμφωνα με το ΠΝ εξασφαλίζεται επάρκεια οπλισμού, εντούτοις είναι ένα πρώτο βήμα για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των υποβρυχίων του Στόλου.

Τα υποβρύχια Type 214 με τις παλαιές τορπίλες SUT θυμίζουν την αντίστοιχη υπόθεση των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL τα οποία ήταν αναγκασμένα να επιχειρούν για μεγάλο διάστημα, με παλαιά βλήματα εξουδετερώνοντας έτσι τις τρομακτικές δυνατότητες που έχουν.

Απλά να πούμε ότι το Type 214 με τορπίλες SUT ήταν πλήρως παρακινδυνευμένο να προχωρήσει σε εκτόξευση των τορπιλών, καθώς θα έπρεπε να πλησιάσει εξαιρετικά κοντά στο στόχο του κάτι που θα πρόδιδε μοιραία την παρουσία του.

Αντίθετα η γαλλική τορπίλη F21 που αναπτύσσει και παράγει η Naval Group και που πρόκειται να εξοπλίσει τα νέα γαλλικά και συμβατικά πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια (SSN) των κλάσεων “Rubis”, “Barracuda” και “Le Terrible”, αναιρεί όλα τα μειονεκτήματα των παλαιών τορπιλών, εξασφαλίζοντας μεγάλη απόσταση εκτόξευσης και δυνατότητα πλήγματος στο στόχο χάρη στο προηγμένο σύστημα κατεύθυνσης και καθοδήγησης.

Μέχρι και το 2014 είχαν παραγγελθεί από τη γαλλική διεύθυνση εξοπλισμών (DGA) 45 τορπίλες, ενώ ο συνολικός αριθμός για τις ανάγκες του γαλλικού Ναυτικού ανέρχεται στις 93. Η ταχύτητα της τορπίλης, ανάλογα με το προφίλ επίθεσης και την επιδιωκόμενη απόσταση προσβολής, ποικίλει μεταξύ 25 και 50 κόμβων.

Η αυτονομία της ανέρχεται στη 1 ώρα και η εμβέλειά της υπερβαίνει τα 50 χλμ.

Το επιχειρησιακό της βάθος είναι από τα 10 μ. μέχρι και τα 500 μ. κάτι που σημαίνει πως το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε επιχειρήσεις σε ρηχά νερά όσο και να εξαπολυθεί εναντίον στόχων που πλέουν σε μεγάλα βάθη. 


Η καθοδήγηση της τορπίλης συνίσταται από ενσύρματη καθοδήγηση και συνδυασμό παθητικού και ενεργού σόναρ.

Το μήκος της τορπίλης είναι 6 μ. το βάρος της 1.200 χλγρ. και η πολεμική κεφαλή της, τύπου PBX B2211, είναι 250 χλγρ.

Όπως αναφέρεται, η τορπίλη είναι πλήρως συμβατή με το σύστημα διαχείρισης μάχης των Type 214 ISUS 90-15, το οποίο είναι και ένα από τα πλέον σύγχρονα παγκοσμίως για υποβρύχια συμβατικής πρόωσης
. 


https://www.pronews.gr/