24.10.19

Το “λάθος της Νέας Υόρκης”! Δραματική κλιμάκωση στο Αιγαίο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν


Η Τουρκία φαίνεται ότι είναι έτοιμη να “ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου” στο Αιγαίο! Ένα μήνα μετά από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη κατά την οποία η ελληνική πλευρά είδε δυνατότητες επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων η κατάσταση στο Αιγαίο είναι δραματική. Σ΄ αυτό το διάστημα έχουμε:

549 παραβιάσεις
20 υπερπτήσεις
21 εμπλοκές
Το συμπέρασμα είναι ότι η επιλογή που είχε κάνει η ελληνική αντιπροσωπεία να μην τεθούν τα θέματα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο ,σε ένδειξη καλής θέλησης δεν ήταν ορθή.
Πριν από τη συνάντηση είχε γραφτεί από πολλούς ότι θα ήταν μια συνάντηση κατά την οποία η μία πλευρά θα “μετρούσε” την άλλη. Οι εκτιμήσεις έγιναν αλλά όπως προκύπτει από τους αριθμούς κάτι έχουμε κάνει λάθος στο μέτρημα. Όχι των παραβιάσεων αλλά των τουρκικών προθέσεων.
Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτυπώνεται μόνο στους αριθμούς. Η κλιμάκωση της έντασης των προκλήσεων έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι Τούρκοι στέλνουν πλέον πάνω από ελληνικά νησιά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν δείχνει απολύτως καμία διάθεση αποκλιμάκωσης. Είναι νομίζουμε προφανές ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να σταλεί κάποιο μήνυμα στην Άγκυρα, ότι  έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια.
Ελπίζουμε ότι δεν θα επαναπαυθούμε στις δηλώσεις Πομπέο…
https://www.militaire.gr