10.10.19

Καταγγελία: Η Άγκυρα σκοτώνει τους Κούρδους και με ιταλικά όπλα


Πλήθος είναι από χθες οι φωνές διαμαρτυρίας στην Ιταλία, που καταδικάζουν την τουρκική εισβολή στη βόρειο Συρία με στόχο τους Κούρδους κατοίκους και μαχητές. Πολλά από τα βέλη αυτά στόχευαν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αποσύρει τις μονάδες του από την περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο στις δυνάμεις της Άγκυρας. Καμία όμως δεν στρέφεται και εναντίον της κυβέρνησης της Ρώμης.

Και τούτο γιατί μόνο μέσα στο 2018, το ιταλικό ΥΠΕΞ ενέκρινε την πώληση οπλικού υλικού στην Τουρκία ύψους 360 εκατ. ευρώ. Συνολικά χορηγήθηκαν 70 άδειες για την εξαγωγή όπλων, ή οπλικών συστημάτων διαμετρήματος άνω των 19,7 χιλιοστών, πυρομαχικών, πυραύλων, αντιαρματικών, μηχανημάτων για την κατεύθυνση της βολής, ελικόπτερα και στρατιωτικά πληροφοριακά συστήματα.
Και τα στοιχεία για το 2018 δεν είναι τα μόνα. Όπως αποκαλύπτει η οργάνωση Ιταλικό Δίκτυο για τον Αφοπλισμό (RID), το ύψος των συμβολαίων για την εξαγωγή ιταλικών όπλων στην Τουρκία φθάνει τα 900 εκατ. ευρώ. «Την τελευταία 4ετία η Ιταλία ενέκρινε τροφοδοσίες ύψους 890 εκατ. ευρώ και έχει παραδώσει εξοπλισμό ύψους 436 εκατ. ευρώ», τονίζει ο συντονιστής του Δικτύου Φραντσέσκο Βινιάρκα. Κατά τον ίδιον, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν διάφορα ελικόπτερα τύπου Τ129, που στην ουσία είναι εγκεκριμένες συμπαραγωγές των ιταλικών ελικοπτέρων AW129 Mangusta και Augusta Westland».
Η έκκληση των αντιπολεμικών οργανώσεων είναι σαφής: ζητούν από τον ΥΠΕΞ Λουΐτζι Ντι Μάγιο να αναστείλει άμεσα την παράδοση οπλισμού και οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα, όπως προβλέπει ο νόμος 185 του 1990, που απαγορεύει των παράδοση όπλων σε κράτη που εμπλέκονται σε ένοπλες συρράξεις. «Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει την κλιμάκωση της απαράδεκτης αυτής σύρραξης» τονίζει ο Βινιάρκα, εκφράζοντας την ανησυχία του για την είδηση σχετικά με θύματα μεταξύ του άμαχου κουρδικού πληθυσμού.
Επιπλέον ηχεί ως παράδοξο, το γεγονός ότι προσφέρεται οπλισμός στην Τουρκία από την Ιταλία, η οποία τόσο ενεργά κι έμπρακτα στήριξε τη μάχη των Κούρδων ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι οργανώσεις υπέρ του αφοπλισμού καλούν το ιταλικό Κοινοβούλιο «να κάνει τη φωνή του να ακουσθεί και να διατάξει να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία έως ότου αποσαφηνισθεί η κατάσταση. Το ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να σταθεί ως άλλοθι για να μην αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό και να λάβει η Ιταλία τις προσήκουσες αποφάσεις», τονίζουν οι αντιπολεμικές οργανώσεις.
AΠΕ-ΜΠΕ