26.10.19

Πρέσβειρα Γαλλίας στην Κύπρο: «Στηρίζουμε την Κύπρο αλλά αν στείλει η Άγκυρα πολεμικά πλοία... βλέπουμε»

Άμα έχεις τέτοιους φίλους, σώθηκες!!!
Juan
Παρ' όλη την ανάμειξη του Παρισιού στην Κύπρο, η πρέσβειρα της Γαλλίας στο νησί αρνείται ν'απαντήσει στο τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Άγκυρα στείλει πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ για να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις της TOTAL.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο νησί, η κ. Ιζαμπέλ Ντυμόν είπε πως «ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Γαλλία υπεραμύνεται της κυριαρχίας της Κύπρου γιατί θεωρούμε πως η κυριαρχία ενός κράτους μέλος της ΕΕ πρέπει να τυγχάνει υπεράσπισης και επίσης λόγω της ανάγκης υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».
«Δεν υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της Κύπρου λόγω οποιασδήποτε γαλλικής εταιρείας», πρόσθεσε.
Η κ. Ντυμόν, εξέφρασε την υποστήριξη του Παρισιού στις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Γαλλίας να υποστηρίξει τη διαδικασία εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει.
Σε σχέση με το θέμα της Συρίας, η κ. Ντυμόν εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας και χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα ως πολύ εύθραυστη, προσθέτοντας πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια συνολική πολιτική λύση στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2254 των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε πως η Γαλλία καλεί για την πραγματοποίηση μιας Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους το συντομότερο δυνατόν.
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Ντυμόν αφού υπενθύμισε τα πρόσφατα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τα οποία υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως «η Γαλλία έχει παίξει τον ρόλο της για την επίτευξη συναίνεσης πάνω σε αυτό. Έχουμε δείξει μεγάλη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, περιλαμβανομένων της ναυτικής μας παρουσίας στην περιοχή και των κοινών μας ασκήσεων», είπε.
«Η Γαλλία έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα στην ΕΕ, υποστηρίζοντας την Κύπρο. Υπήρξαν διάφορες επαφές τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και του Προέδρου Αναστασιάδη, μεταξύ των υπουργών εξωτερικών και αυτό μας οδήγησε στην απόφαση που λήφθηκε από την ΕΕ που είναι σημαντική, και τώρα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτή την απόφαση», επεσήμανε.
Είπε πως η Total «είναι μια ιδιωτική εταιρεία με την οποία βρισκόμαστε σε στενή επαφή. Αλλά αυτό που κάνει η Total δεν είναι μια πολιτική διαδικασία. Είναι μια εργασία. Το πολιτικό όραμα του πώς χειριζόμαστε αυτό το θέμα σχετίζεται με αρχές. Η κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που αν χρειάζεται να δράσουμε θα δράσουμε», πρόσθεσε. 
Ωραία όλα αυτά αλλά στη σημαντική ερώτηση, τι θα κάνει η Γαλλία αν η Τουρκία στείλει πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ η κ.Ντύμον αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση αρκούμενη απλά σε ένα «θα δούμε».
Ερωτηθείσα πώς θα δράσει η Γαλλία εάν τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίσουν την Total να διεξάγει εργασίες της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της ιταλικής ENI, η κ. Ντυμόν είπε πως «αυτό θα το συζητήσουμε όταν και εάν συμβεί».
Όπως πολύ σωστά είπε και ο Ισραηλινός Πρέσβης προ ημερών σε περίπτωση πολέμου Ελλάδα και Κύπρος θα είναι... μόνες τους!
pronews