18.10.19

Οι προδομένοι Κούρδοι τελευταίο καμπανάκι κινδύνου για την Ελλάδα που χρειάζεται “ανακεφαλοποίηση” στις ΕΔ

"Μοναχή το δρόμο επήρες, εξανάλθες μοναχή..."¨
Juan
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, βρέθηκαν μαζί στο στούντιο του ΣΚΑΙ, λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση της παύσης των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.
Στη συζήτηση με τον Παύλο Τσίμα, ήταν αναπόφευκτο το ερώτημα: τι μπορούμε εμείς να περιμένουμε από τις “άριστες σχέσεις” που έχουμε με τις ΗΠΑ, όταν η Ουάσινγκτον γύρισε την πλάτη στους Κούρδους , οι οποίοι πλήρωσαν τον πόλεμο κατά του ISIS με 12.000 νεκρούς και “ανταμείφθηκαν” γι΄ αυτό με ένα ακόμη διωγμό;

Τι περισσότερο μπορούμε να περιμένουμε εμείς σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία , την οποία οι μέχρι τώρα εξελίξεις στη Συρία την κάνουν ακόμη πιο πιθανή;
Και οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στην “αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας”. Και οι δύο ορθώς εκτίμησαν ότι θα ήταν πολύ χειρότερη η θέση μας αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία και το καλό κλίμα με τις ΗΠΑ. Θα διαφωνήσουμε όμως στην εκτίμηση ότι η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι της Τουρκίας , αν αποφασίσει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση. Γιατί;
Κανένας Αμερικανός δεν πρόκειται να απειληθεί από μια κρίση που το επίκεντρο της θα ΄ναι κάπου στο Αιγαίο. Η Λάρισα, ο Βόλος ακόμη και η Αλεξανδρούπολη στην οποία πιθανόν να βρίσκονται Αμερικανοί δεν πρόκειται να καταλάβουν τίποτα από την κρίση. Λέμε πιθανόν να υπάρχουν Αμερικανοί ,γιατί είναι σαφές ότι ακόμη κι αυτό που ονομάζουμε “αμερικανικό αποτύπωμα” δεν θα ΄ναι διαρκές. Οι Αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται και θα βρίσκονται στη χώρα μας περιοδικά κι όχι μόνιμα. Αυτό το ΄χουν πει με σαφήνεια οι Αμερικανοί.
Η παρουσία Αμερικανών δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να προχωρήσει στην εισβολή στη βόρεια Συρία. Μην το ξεχνάμε.
Συνεπώς καλώς αναφερόμαστε στην “αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας”, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποντάρουμε πολλά σ΄ αυτή σε περρίπτωση κρίσης.
Καλές επίσης οι απόψεις για διατήρηση ή ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας.
Όμως είναι απαραίτητο να γίνει πάρα πολύ γρήγορα πλέον, αυτό που επεσήμανε τις πρώτες πρωϊνές ώρες ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στην τηλεοπτική εκπομπή του Π.Τσίμα: να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.
Δυστυχώς δεν διαπιστώνουμε ότι υπάρχει τέτοια διάθεση. Έχουμε επαναπαυθεί σε εκσυγχρονισμούς που θα αποδώσουν πολλά χρόνια μετά και δεν έχει γίνει αντιληπτή οποιαδήποτε ανησυχία για να τακτοποιηθούν φλέγοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με κρίσιμα για τις ΕΔ οπλικά συστήματα. Τα οποία έχουν αγοραστεί έναντι πολλών δις, τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να τα έχει έτοιμα η χώρα σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια της. Δεν μπορούμε να δώσουμε καμία λογική εξήγηση για την ραθυμία που παρατηρούμε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Όχι το θέμα δεν είναι πλέον οικονομικό και για κάποια απ΄ αυτά τα προβλήματα δεν ήταν ποτέ, ακόμη και τα χρόνια της κρίσης. Ακόμη κι αν κάποιοι επιχειρήσουν να κρυφτούν πίσω απ΄ αυτό το επιχείρημα θα λάβουν την λογική απάντηση ότι δεν είναι δυνατόν να ανακεφαλοποιούμε διαρκώς τις τράπεζες και να μην έχουμε καταφέρει μια φορά να κάνουμε και μια “ανακεφαλοποίηση” των ΕΔ.
Θα πρέπει να έχει γίνει κατανοητό -ελπίζουμε- ότι διπλωματικά η Ελλάδα έχει κάνει ότι μπορούσε για να αποφύγει οποιαδήποτε κρίση. Επιπλέον παίζει με συνέπεια τον ρόλο του “καλού παιδιού” της περιοχής που δεν προκαλεί πουθενά και σε κανέναν πρόβλημα. Μετά απ΄ όσα έκανε το καθεστώς Ερντογάν στη Συρία είναι δεδομένο ότι θα στραφεί με “άλλο αέρα” προς το Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το παραδέχτηκε και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.
https://www.militaire.gr