20.10.19

Ολική εκκένωση της Συρίας από τον αμερικανικό Στρατό: Έκλεισαν και την τελευταία βάση τους


Οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τη Συρία, τα οποία θα μεταφέρουν στο Ιράκ, όπου η κατάσταση έχει δυσκολέψει αρκετά.

Βέβαια όταν εμπλέκονταν στον συριακό εμφύλιο πριν λίγα χρόνια δεν είχαν φανταστεί πως η αποχώρησή τους θα γινόταν υπό αυτές τις συνθήκες.Οι Αμερικανοί ουσιαστικά αποχωρούν εκβιαζόμενοι από έναν σύμμαχό τους και βλέποντας την κυβέρνηση της Συρίας να εδραιώνει την κυριαρχία της κατά μήκος της χώρας.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν σήμερα από τη μεγαλύτερη βάση τους στη βόρεια Συρία, με εντολές της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, περισσότερα από 70 τεθωρακισμένα οχήματα που έφεραν την αμερικανική σημαία και μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, συνοδευόμενα από ελικόπτερα, διέσχισαν τη διεθνή διαδρομή περνώντας από την πόλη Ταλ Ταμρ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αυτοκινητοπομπή αποσύρθηκε από τη βάση Σαρίν, κοντά στην πόλη Κομπάνι, και κατευθύνθηκε προς την επαρχία Χασακέ, ανατολικότερα. Η διαδικασία αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία αναμένεται να χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), στις 14 Οκτωβρίου, πέντε ημέρες μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας (YPG), στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μια πρώτη αποχώρηση, στις 7 Οκτωβρίου, των Αμερικανών στρατιωτών από μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική επίθεση.

Μια εύθραυστη εκεχειρία στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν σποραδικές μάχες και βομβαρδισμοί στη ΒΑ Συρία έχει τεθεί σε ισχύ μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη μιας συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τουρκία.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον βορρά και την τέταρτη αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από μια βάση στη Συρία», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Μάλιστα σε άλλες εγκαταλειμμένες αμερικανικές βάσεις εισέρχεται ο συριακός Στρατός μαζί με τους Ρώσους.

Μάλλον αντεστραμμένο το είχαν φανταστεί το σενάριο πριν λίγα χρόνια...
https://www.pronews.gr