18.10.19

Η πρώτη αντίδραση των Κούρδων της Συρίας για την κατάπαυση του πυρός

Η πρώτη αντίδραση των Κούρδων της Συρίας για την κατάπαυση του πυρός

Ικανοποιημένοι αλλά αποφασισμένοι να συνεχίσουν να πολεμούν αν δεχθούν επίθεση εμφανίζονται οι Κούρδοι της Συρίας μετά τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας , με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο Αλντάρ Καλίλ να χαιρετίζει τη συμφωνία, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν οι δυνάμεις των Κούρδων σκοπεύουν να αποσυρθούν.

Την αναστολή της στρατιωτικής της επιχείρησης στη βορειονατολική Συρία για 5 ημέρες και τον οριστικό τερματισμό της, εφόσον οι κουρδικές δυνάμεις αποσυρθούν από την περιοχή εντός πέντε ημερών, συμφώνησε η Άγκυρα με την Ουάσινγκτον.

Εάν εφαρμοστεί η συμφωνία, η Άγκυρα θα ελέγχει μια λωρίδα σε βάθος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων στη Συρία, με τους Κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία» είπε ο Καλίλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω λόγω της «κουρδικής αντίστασης».

Παρ όλα αυτά πρόσθεσε πως το YPG θα υπερασπιστεί τον εαυτό του αν υποστεί επίθεση, μιλώντας στο Al Arabiya.

Ο Καλίλ επίσης δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan θέλει να ωθήσει 32 χλμ (20 μίλια) βαθιά στη Συρία, κάτι που η ομάδα έχει απορρίψει προηγουμένως.

Στο ίδια μήκος κύματος και η απάντηση του διοικητή του SDF Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο οποίος δήλωσε πως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, ωστόσο δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ
pronews