20.10.19

Ο ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να έκανε χρήση λευκού φωσφόρου κατά αμάχων

Ο ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να έκανε χρήση λευκού φωσφόρου κατά αμάχων
Ειδικοί επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συλλέγουν πληροφορίες μετά τις αναφορές που θέλουν την Τουρκία να έκανε χρήση λευκού φωσφόρου εναντίον παιδιών στη Συρία πριν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση και πως «συλλέγει πληροφορίες σχετικά με πιθανή χρήση χημικών όπλων».
Την ίδια ώρα η Κουρδική «Ερυθρά Ημισέληνος», σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για έξι τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στη Χάσακα, φέρουν εγκαύματα από «άγνωστα όπλα» και πως εργάζεται προκειμένου να αξιολογήσει τι είδους όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί.
«Συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να διερευνήσουμε το θέμα», υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
Ο Βρετανικός Guardian αναφέρει πως ένας Βρετανός εμπειρογνώμονας στον τομέα των χημικών όπλων, έστειλε φωτογραφίες ενός πρώην συναδέλφου του που απεικονίζουν ένα παιδί με άσχημα εγκαύματα στο στήθος μπροστά από ένα νοσοκομείο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να είναι εγκαύματα από χημικά όπλα.
Ο Χαμίς ντε Βρετόν Γκόρντον, πρώην διοικητής της βρετανικής ομάδας χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων δήλωσε: «Η πιο πιθανή αιτία είναι λευκός φώσφορος. Είναι ένα τρομακτικό όπλο και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου. Δυστυχώς η χρήση του αυξηθεί αρκετά».
Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται από αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Η νόμιμη χρήση του είναι να λειτουργεί ως καπνογόνο την ημέρα ή για να φωτίσει συγκεκριμένες περιοχές κατά τη νύχτα. Απαγορεύεται, όμως, η χρήση του κατά πολιτών διότι προκαλεί σοβαρά εγκαύματα.
Κούρδοι αξιωματούχοι ήδη έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί «αντισυμβατικά όπλα» λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός και κάλεσαν σε διεθνή βοήθεια για τις καταγγελίες.
  • Τι απαντά η Άγκυρα
Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, κάνει λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών όπλων κατά τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις συκοφαντίες που απορρέουν από την παραπληροφόρηση της τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν χημικά όπλα στην απογραφή των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την Hurriyet.
pronews
«Η Τουρκία είναι μέλος της Σύμβασης για την απαγόρευση της ανάπτυξης, αποθήκευσης, παραγωγής και χρήσης χημικών όπλων και την καταστροφή τους, από το 1997», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ακσόι