8.10.19

Οι Τούρκοι στην Β. Συρία.


Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. ΑθανασιάδηΆκουσα την είδηση ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Τουρκία την είσοδο στην Βόρειο Συρία, στην επονομαζόμενη Ζώνη Ασφαλείας.

 Δεν θα κάνω γεωπολιτική ανάλυση, διότι ούτε ειδικός είμαι, ούτε την απαραίτητη λεπτομερή πληροφόρηση έχω.

Θα εκθέσω κάποιες σκέψεις από την προγενεστέρα στρατιωτική ενασχόλησή μου και κάποια ιστορικά ανάλογα.

Θυμήθηκα ένα εγχειρίδιο αμερικανικό που περιέγραφε πως ξεκινάς έναν ανταρτοπόλεμο σε μια περιοχή. Ήταν ένας ατέλειωτος κατάλογος, που ξεκινούσε από αμελητέες ανθρώπινες μικρότητες, έως πανάρχαιες Εθνικές επιδιώξεις.

Και έφερα στο νου μου τα εξής:

1ον. Κύπρος 1974. Οι Αμερικάνοι διαβεβαιώνουν τον Ιωαννίδη ότι του επιτρέπεται να ενεργήσει στην Κύπρο. Προαιώνιος Εθνική επιδίωξη. Η διπλωματική σύνοψη ήταν: «Το τυρί το είδες, την φάκα δεν την είδες;».

2ον. Ιράκ: Ο Σαντάμ είχε τροποποιήσει τους πυραύλους Σκουντ, αυξάνοντας το βεληνεκές τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να πλήξουν τμήμα του Βορείου Ισραήλ. Στην στρατηγική δεν αναλύεται το «τι θέλει» ο εχθρός αλλά το «τι δύναται». Αυτή η δυνατότητα του Σαντάμ δεν ήταν ανεκτή.
Το Κουβέιτ, είναι αποσχισθείσα επαρχία του Ιράκ, κράτος μικρό και τότε πολεμικά ανίσχυρο. Αφήνεται να εννοηθεί στον Σαντάμ, ότι μπορεί να το διεκδικήσει. Ο Σαντάμ επιτίθεται στο Κουβέιτ.
Και τότε ανοίξανε οι ασκοί του Αιόλου. Ο ΟΗΕ εξανίσταται. Κήρυξη πολέμου στο φιλήσυχο Κουβέιτ!!. Ο Σαντάμ έχει «χημικά όπλα» (δεν βρέθηκε τίποτα)!!
Ακολούθησε η καταστροφή.

3ον. Μικρασιατική Εκστρατεία. Οι σύμμαχοι μας παρακαλάνε να συμμετάσχουμε*. Θα ενεργήσουν Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί. Να η ευκαιρία. Σύμπλευση συμφερόντων με τους Συμμάχους.
Σε κάποια στιγμή τα συμφέροντα των συμμάχων στην Μικρά Ασία αλλάζουν. Γι’ αυτούς ο τόπος είναι ξένος και αδιάφορος. Ο τόπος δεν έχει καμία αξία. Τα συμφέροντα έχουν αξία. Εγκαταλείπουν τον τόπο, αφήνουν τα πλευρά των Ελληνικών τμημάτων ακάλυπτα, τα τμήματα του εχθρού που απασχολούσαν ανενόχλητα. Οι συσχετισμοί αλλάζουν. Αφήνουν και τεράστιο όγκο όπλων και πυρομαχικών συγκεντρωμένα στα χέρια του εχθρού, και ο εχθρός στρατός ατάκτων.

Η Τουρκία είναι σε μια πολύ όμοια περίπτωση, τώρα.
Οι σύμμαχοι αποχωρούν. Ένας υπερφίαλος ηγετίσκος, τους κυβερνά.
Θέλει να καταλάβει εδάφη.
Οι Αμερικάνοι δεν έχουν κανένα λόγω να τον υποστηρίξουν.
Αυτός νομίζει ότι θα τα βγάλει πέρα μόνος του.
Απέναντί του άτακτοι, αντάρτες. Κούρδοι. Εμπειροπόλεμοι και εξοπλισμένοι από τους Αμερικανούς.

Γιατί οι ομοιότητες είναι πάντα τόσο τρανταχτές….

Τα Ερωτηματικά τώρα είναι:
Πόσα όπλα θα αφήσουν οι αμερικανοί στους Κούρδους;
Τι στάση θα κρατήσει ο ISIS. Αν μεταβληθεί η στάση του ISIS, κατά των Τούρκων, τα πράγματα δεν αντιμετωπίζονται.
Τι στάση θα κρατήσει ο Δημοκρατικός Συριακός Στρατός;
Και τέλος τι πληθυσμός υπάρχει και υπέρ ποίου θα πρόσκειται;

Ο γενικός κανόνας είναι ότι: «όπου ενεργούν ψυχωμένοι αντάρτες, με ντόπιο πληθυσμό που πρόσκειται σε αυτούς, ο αντίπαλός των ανταρτών δεν έχει νικήσει ποτέ.»

Οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν κλπ.

Τα μόνα πλεονεκτήματα των Τούρκων είναι ότι:

1ον. Έχουν ολοκληρωτική αεροπορική κυριαρχία. Αυτό δεν αρκεί. Οι βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία, στο πολεμικό υλικό είχαν απολύτως μηδενικό αποτέλεσμα. Αντιμετώπισαν τους βομβαρδισμούς με απλοϊκά και πρωτόγονα μέσα. Και ο μαχητής στο όρυγμα είναι ο πιο σκληρός στόχος για την αεροπορία.

2ον. Οι Τούρκοι και οι Ρώσοι, είναι οι μόνοι που για να αποκόψουν τους αντάρτες από τον πληθυσμό πραγματοποιούν πλήρη εκκένωση περιοχών με κάθε μέσο. Διευκρινίζω: με κάθε και όλα τα αθέμιτα μέσα. Παράδειγμα η γενοκτονία των Ποντίων, η Μικρασία, αλλά και η Κύπρος. Κάνανε εσκεμμένα αισχρότητες και βαναυσότητες για να απομακρυνθεί ο πληθυσμός. Ένα αντάρτικό τύπου ΕΟΚΑ δεν θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, όταν δεν μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν οι πανάρχαιοι αποικιοκράτες Εγγλέζοι, που έχουν και τον μόνο πραγματικό στρατό.

Συμπέρασμα:
1ον. Για το αν οι Τούρκοι θα ενεργήσουν με χερσαίες δυνάμεις, καθοριστικό είναι  αν ο ISIS, θα είναι στο πλευρό των Τούρκων.
2ον. Για  την έκβαση της ενέργειας πρέπει να δούμε:
      α. Αν θα παραμείνουν ψυχωμένοι οι Κούρδοι και
      β. Αν θα έχουν προσκείμενο πληθυσμό.
3ον. Ότι από τα υπόλοιπα προκύψουν είναι υπέρ των Κούρδων.

Μια ανοικτή πληγή εκεί και ένα ισχυρό πλήγμα κατά της Τουρκίας μας ενδιαφέρει πολύ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…


*ΥΓ:Οι «σύμμαχοι» όπλα και πολεμοφόδια έχουν πολλά. Στρατιώτες για να ριψοκινδυνεύσουν ψάχνουνε.
Σημειώνω ότι στον Α’ΠΠ, οι σύμμαχοι, φέρανε στην Θεσσαλονίκη, τρείς (3)Ταξιαρχίες Ρώσων, άοπλες και τις εξόπλισαν εδώ. 
Ας μη αναφερθούμε σε άλλες αποστολές στα πέρατα της οικουμένης και ποιο αντάλλαγμα πήραμε. 
Ακόμη και σήμερα τι μας ζητάνε και για πού.Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.