13.10.19

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες Αθήνα, Λευκωσία

12s1eu11
Εβδομάδα με ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε μια σειρά από πεδία θα είναι αυτή που ξεκινάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Πρακτικά, διπλωμάτες, υπουργοί Εξωτερικών και, στο τέλος, οι ηγέτες καλούνται να λάβουν ορισμένες αποφάσεις που αφορούν την εξωτερική πτυχή της Ε.Ε. και, συγκεκριμένα, τη στάση των 28 κρατών έναντι της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, αλλά και των παράνομων δράσεων της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Η Αθήνα ελίσσεται σε αυτό το πεδίο με πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετές διαφωνίες ανάμεσα σε μεγάλους παίκτες στην Ε.Ε., ενώ υπάρχει και η ειδικής βαρύτητας για την Ελλάδα πτυχή του προσφυγικού.
 Η γενικότερη αναταραχή φαίνεται ότι θα έχει ως παράπλευρες απώλειες τις υποψηφιότητες Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας για την εξασφάλιση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ηδη η Κομισιόν κάνει προσπάθειες για τον διαχωρισμό των υποψηφιοτήτων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Η Αθήνα αναμένει εναγωνίως και τη στάση που τελικά θα διαμορφωθεί έναντι της Τουρκίας γενικότερα, καθώς είναι προφανές ότι υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. 
Διπλωματική πηγή ανέφερε στο «Ρόιτερς» ότι θα ήταν «παράλογο» να μη βρεθεί στο τραπέζι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, το ενδεχόμενο κυρώσεων για την τουρκική επιθετικότητα.
 Επί της ουσίας, το ζήτημα είναι ότι οι συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στους «28» έχουν να κάνουν με κυρώσεις έναντι προσώπων και εταιρειών που αφορούν τις γεωτρήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Τις τελικές αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης· ωστόσο, αν οι υπουργοί Εξωτερικών οδηγηθούν σε αδιέξοδο, δεν είναι καθόλου απίθανο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει σε κείμενο καταδίκης ή στην απόφαση για αναστολή πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία, κάτι που, βέβαια, θα συνδέεται με τη Συρία και όχι με την Κύπρο. 
Ο βαθμός μόχλευσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού κινδύνου από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η συγκεκριμένη πραγματικότητα καθιστά και την Αθήνα εξαιρετικά φειδωλή στις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων, καθώς οι ισορροπίες είναι μάλλον εύθραυστες.
Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία συντηρεί παρουσία, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η στρατιωτική μηχανή της βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Χθες, καταγράφηκαν νωρίς το μεσημέρι συνολικά τέσσερις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 στα νησιά Οινούσσες και Παναγιά. Συνολικά καταγράφηκαν 13 παραβιάσεις.
 Παράλληλα, γύρω από την Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει εμφανής παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων. 

kathimerini
Έντυπηkathimerini