29.10.19

Ισχυρός σεισμός 6,6R στις Φιλιππίνες


Τουλάχιστον ένας άνθρωπος, συγκεκριμένα ένας μαθητής, σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε σήμερα το νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, το οποίο είχε δοκιμαστεί πρόσφατα από μεγάλο σεισμό.
Ο σημερινός σεισμός ήταν αισθητός για ένα λεπτό σε κάποιες περιοχές του μεγάλου αυτού νησιού του αρχιπελάγους των Φιλιππινών. Τρομοκρατημένοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους μετά τον ισχυρό σεισμό, ο οποίος ταρακούνησε κτήρια και προκάλεσε ζημιές σε πολλές πολυκατοικίες, σπίτια και σχολεία.

Ένας έφηβος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε την ώρα που προσπαθούσε να βγει από το σχολείο του στο Μαγκσαϊσάι, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης αυτής που βρίσκεται βόρεια του Μιντανάο.
Πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στο ίδιο σχολείο εξαιτίας του συνωστισμού που επικράτησε την ώρα που μαθητές και καθηγητές επιχειρούσαν να βγουν από το κτήριο.
Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης βρισκόταν στην ίδια περιοχή όπου έγινε ο σεισμός 6,4 βαθμών πριν από περίπου δύο εβδομάδες που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το οποίο διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι.
Αρχικά, το USGS είχε εκτιμήσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών και έχει ήδη ανακοινώσει ότι γίνονται μετασεισμοί, ένας εκ των οποίων ήταν 5,8R.
Οι Φιλιππίνες βρίσκονται πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου οι κινήσεις και οι συγκρούσεις τεκτονικών πλακών προκαλούν συχνά σεισμούς και έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Το 1976 είχε σημειωθεί ο φονικότερος -σύμφωνα με τους ειδικούς- σεισμός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας -είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 8.000 ανθρώπους, κατά εκτιμήσεις.
Αναμένεται να γίνουν πολλοί μετασεισμοί μετά τον κύριο σεισμό των 6,6R, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό και Σεισμολογικό Ινστιτούτο των Φιλιππίνων, που διευκρίνισε ότι η δόνηση καταγράφηκε στις 09.04 τοπική ώρα (03.04 ώρα Ελλάδας), το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 8 χιλιόμετρα, και πως το επίκεντρο βρισκόταν 26 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τουλουνάν.
Πηγές: AΠΕ, Xinhua, AFP, Reuters,zougla.gr