13.10.19

Στα 50 χλμ. μέσα στην Συρία οι τουρκικές περίπολοι! - Χωρίς αντίσταση η δρόμος προς την Ράκκα

O τουρκικός Στρατός και οι ισλαμικές παραστρατιωτικές δυνάμεις της οργάνωσης SNA που χρησιμοποιεί, ξεπέρασαν τα 35 χλμ. προέλασης μέσα στο συριακό έδαφος και σε ορισμένες περιπτώσεις εθεάθησαν Τούρκοι των ειδικών δυνάμεων περιπόλων μακράς ακτίνας δράσης μέχρι και 50 χλμ. εντός του συριακού εδάφους
ομοαξονικά των τεσσάρων  αξόνων επίθεσης ενώ κατέλαβαν και τον Τελ Αμπιάτ, το δεύτερο μεγάλο αστικό κέντρο της βόρειας Συρίας που καταλαμβάνουν.
Ολα δείχνουν ότι πραγματικός στόχος της Αγκυρας είναι η πόλη της Ράκκα και ο έλεγχος ολόκληρης της επαρχίας της. Η Ράκκα εκτός από την κομβική θέση της μεταξύ των πετρελαίων της ανατολικής και της ελεύθερης δυτικής Συρίας, ελέγχει και τις εκβολές του Ευφράτη.
Η επιχείρηση κατάληψης της Ράκκα, φυσικά δεν θα είναι εύκολη και θα απαιτήσει πάνω από δύο μήνες και σίγουρα θα πρέπει να «ασφαλίσουν» τους βασικούς επιχειρησιακούς στόχους τους.
Μέχρι στιγμής έχουν καταληφθεί 109 τετραγωνικά χλμ. συριακού εδάφους στην βορειοανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν επίσημα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας, μια εξέλιξη-κλειδί στην όλη επιχείρηση,
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασικά Κούρδοι και κάποιοι Αραβες που είχαν εκπαιδευθεί από τους Αμερικανούς. ηττήθηκαν σε τρεις διαφορετικές μάχες όταν προσπάθησαν να ανασχέσουν την τουρκική βασική οδική αρτηρία Μ4 και σε βάθος 30 χιλιομέτρων από την συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος έχουν σκοτωθεί 440 «τρομοκράτες» όπως αποκαλεί τους μαχητές του PKK/YPG, 26 έχουν τραυματιστεί και έχουν συλληφθεί 24. Επίσης σκοτώθηκαν 18 Τούρκοι πολίτες από επιθέσεις του PKK και έχουν τραυματιστεί 147.
Σύμφωνα πάντα τις επίσημες τουρκικές ανακοινώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις 2 Τούρκοι στρατιώτες και 16 μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζονται από την Αγκυρα. Αλλοι δύο έχουν σκοτωθεί από βλήμα όλμου στην βορειοδυτική Συρία. 
Μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν διεμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας!». 
Οπως υποστήριξε «Η επιχείρησή μας δεν έχει στόχο τους Κούρδους. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη την λαμβάνουμε από τους Κούρδους της Συρίας. Δεν επιτρέπουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ένα κράτος τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας».
Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε επίσης να πει πως «αντιμετωπίζουμε όσους απειλούν τη χώρα μας με κυρώσεις. Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι θα κάνουν την Τουρκία να λοξοδρομήσει από τους στόχους της».
Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τους Κούρδους της Συρίας (YPG) με 30.000 φορτηγά με όπλα και πολεμικό εξοπλισμό, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά της Τουρκίας και αυτό δεν μπορούσαν να το αφήσουν να περάσει «χωρίς να προχωρήσουν σε τιμωρία των τρομοκρατών». 
Ρ.Τ,Ερντογάν: «Περίεργη η στάση της Γερμανίας -Μήπως η Μέρκελ στηρίζει τρομοκράτες;»
«Μας έχουν προτείνει πολλοί να μεσολαβήσουν μεταξύ ημών και της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρωθυπουργοί, πρόεδροι χωρών… Δεν μπορούν να καταλάβουν» είπε, ενώ χαρακτήρισε ως περίεργη την στάση της Γερμανίας απέναντι στην επιχείρηση στη Συρία. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αναρωτηθεί αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει τους «τρομοκράτες«.«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;». «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

pronews