25.10.19

«Κοντά σε συμφωνία» για 36 μαχητικά Su-35 βρίσκεται η Τουρκία αναφέρουν πηγές από Άγκυρα και Μόσχα


Άγκυρα και Μόσχα είναι κοντά στην σύναψη συμφωνίας για την πώληση 36 ρωσικών μαχητικών Su-35 στην Τουρκία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS και η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, επικαλούμενα πηγές του Κρεμλίνου και της τουρκικής προεδρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Άγκυρα και η Μόσχα ενδέχεται επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί στην Τουρκία συνολική παραγωγή ανταλλακτικών των μαχητικών Su-35 για να μην τίθεται θέμα διαθεσιμότητας από καθυστερήσεις σε παραδόσεις, κάτι που έχει πράξει και η Κίνα.
«Ρωσία και Τουρκία διεξάγουν συνομιλίες σε προχωρημένο επίπεδο για την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35», όπως είχε δηλώσει και στο παρελθόν ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Ανάπτυξης Ντμίτρι Σουγκάεφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας.
Ερωτηθείς, τότε, για μία ενδεχόμενη παράδοση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 στην Τουρκία, ο Σουγκάεφ είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, ενώ σχετικά με το μοντέλο Su-35 δήλωσε πως είναι ένα αεροσκάφος «πρώτης γραμμής για τη ρωσική αεροπορία και όποιον επιθυμεί να το αγοράσει», ενώ το Su-57 δεν έχει ακόμη φτάσει τέτοια επίπεδα ετοιμότητας, υποστήριξε.
«Έχουμε μια προοδευτική αλληλεπίδραση με την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συμβάσεις και να πούμε ότι έχουμε ξεκινήσει κάτι συγκεκριμένο, αλλά το θέμα έχει μελετηθεί, συζητηθεί και πραγματοποιούνται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις σε επίπεδο ειδικών και εμπειρογνωμόνων» , προσέθεσε.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία επιθυμούσε την απόκτηση μαχητικών Su-57, αλλά οι Ρώσοι τους διεμήνυσαν ότι η γραμμή παραγωγής θα εξυπηρετεί μέχρι το 2025 μόνο τις ανάγκες της ρωσικής Αεροπορίας και θα είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν εξαγωγικοί πελάτες μέχρι τότε.
Σύμφωνα με τα όσα τους είπαν αυτό θα μπορεί να γίνει δυνατό από το 2025 και μετά.


https://www.pronews.gr