27.9.19

Μόσχα: «Κάναμε πρόταση στην Αθήνα για αναβάθμιση των S-300» - «Να μην ανησυχεί η Ελλάδα από τους τουρκικούς S-400»


«Καθησυχαστική» για την Ελλάδα είναι η Μόσχα, που σημειώνει ότι η κατοχή των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία δεν συνιστούν καθ' οιονδήποτε τρόπο απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Ο Ντμίτρι Σουγκάγεφ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της αναβάθμισης των ελληνικών S-300 λέγοντας:
«Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένως προτείνει  στην Ελλάδα την αναβάθμιση των δικών της συστημάτων S-300, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση επί του θέματος, κυρίως λόγω των κυρώσεων από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στη Ρωσία. Εάν τα δεδομένα αλλάξουν τότε είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε ξανά το ζήτημα», για να προσθέσει:
«Σήμερα συζητάμε για να διατηρήσουμε το σύστημα σε επιχειρησιακή ικανότητα στην οποία πρέπει να είναι προκειμένου να πραγματοποιεί σωστά την αποστολή του.
Σε αυτό το πλαίσιο το  συμβόλαιο της "εν συνεχεία υποστήριξης" βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.
Η επιχειρησιακή  ζωή των βλημάτων του συστήματος έχει επεκταθεί», συμπλήρωσε ο Σουγκάγεφ, για να διευκρινίσει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την διατήρηση σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, όλων των ρώσικων συστημάτων που βρίσκονται στις ελληνικές ΕΔ.
Σε ότι αφορά τους τουρκικούς S-400 ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε:
«Τέτοιου είδους φόβοι είναι απολύτως αβάσιμοι», δήλωσε σε συνέντευξη του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για θέματα στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ.
«Το πυραυλικό σύστημα S-400, που είναι σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, που ακόμη και με τη σημασία αυτής της λέξης, δεν είναι επιθετικό όπλο.
Είναι το πιο σύγχρονο σύστημα, το οποίο προορίζεται να υπερασπίζεται πρωτίστως τον εναέριο χώρο, από τις επιβουλές των μεν ή των δε επιθετικών αεροδιαστημικών όπλων, σύγχρονων και μελλοντικών.
Και σε σχέση με αυτό, η πώληση του στην Τουρκία δεν απειλεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο την εδαφική ακεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συνεπώς οι φόβοι είναι απολύτως αβάσιμοι» δήλωσε ο Σουγκάγεφ.


pronews