12.9.19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτο «καμπανάκι» δυσαρέσκειας προς κυβέρνηση για ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό & Σκοπιανό

Μεγάλη - και εντυπωσιακή για το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία - δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και το Σκοπιανό καταγράφει μία - κατά τα άλλα θετική για την κυβέρνηση - δημοσκόπηση της Metron Analysis για την τηλεόραση του ALPHA.

Ετσι ενώ στις λοιπές κατηγορίες (οικονομία, κλπ) υπερτερεί σαφώς η κυβέρνηση στις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες, ηττάται κατά κράτος με ποσοστά δυσαρέσκειας άνω του 60% με θετικές γνώμες περί το 25-30% μόλις (το λοιπό ποσοστό είναι Δεν ξέρω/Δεν απαντώ), σε ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, «μεταναστευτικό», αφού άλλα είχε υποσχεθεί και άλλα κάνει.
Μάλιστα το μεταναστευτικό είναι τρίτο στην ατζέντα ενδιαφέροντος των πολιτών (ουσιαστικά δεύτερο, αφού η ανεργία που είναι η δεύτερη θέση, αφορά την οικονομία που είναι στην πρώτη θέση).
Το εντυπωσιακό είναι ότι βρισκόμαστε μόλις στον τρίτο μήνα της κυβέρνησης, αλλά φαίνεται ότι οι πολίτες έχουν δυσαρεστηθεί πρώτον από την μη αντίδραση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και την πλήρη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, μια συμφωνία που ουσιαστικά οδήγησε στην ήττα την προηγούμενη κυβέρνηση, δεύτερον από την αδυναμία να αντιμετωπίσει με πράξεις την τουρκική επιθετικότητα και τρίτον την παταγώδη αποτυχία ανάσχεσης των ροών αλλοδαπών παράνομων μεταναστών.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή γίνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στις τρεις παραπάνω κατηγορίες, καθώς στο γενικό ερώτημα «Προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα», το 61% δηλώνει προς τη σωστή, το 27% προς τη λάθος, ενώ το 4% ούτε προς τη σωστή, ούτε προς τη λάθος. Δηλαδή η γενική εντύπωση είναι πολύ θετική, αλλά στα θέματα ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής οι πολίτες θεωρούν ότι ήδη έχει αποτύχει!
Τυχαίο; 
Κάθε άλλο! Η επιτυχία ή η αποτυχία της δεν θα κριθεί τελικά από την οικονομία που έτσι ή αλλιώς είναι στον «αυτόματο» (για να πετύχουν τις φοροελαφρύνσεις και την έγκρισή τους από τους δανειστές πωλούν το 30% του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και κάποιος θα πρέπει να απαντήσει όταν τελειώσουν τα «ασημικά» τι θα πουλήσουν).
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί από την τροπή που θα πάρει η κρίση με τη Τουρκία και την τελική κατάληξη του ζητήματος των κοιτασμάτων.
Αυτό είναι το μείζον εθνικό ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας και την θέση της σε αυτή την γωνιά του κόσμου. Και οι πολίτες κρίνουν ήδη ότι «Δεν τα καταφέρνει καλά».
Και η πραγματική κρίση δεν έχει καν ξεκινήσει. Ούτε στα ελληνοτουρκικά, ούτε στο «μεταναστευτικό»...
pronews.gr